IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Samsung Electronics продължиха полета си надолу

Южнокорейската компания обаче запазва лидерската си позиция в класацията на Campaign Asia-Pacific и Nielsen за най-разпознаваем бранд в Азия

16:35 | 08.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Дали лицето и опакото на Samsung не отразяват най-пълно настроенията на потребителите и на инвеститорите в компанията? <em>Снимка: Архив Ройтерс </em></p>

Дали лицето и опакото на Samsung не отразяват най-пълно настроенията на потребителите и на инвеститорите в компанията? Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на южнокорейския производител на смартфони Samsung Electronics Co продължиха да поевтиняват и в днешната сесия на борсата в Сеул, губейки цели 3,2% от стойността си до 1,226 млн. вона, след като оценката на компанията за печалбата ѝ през второто тримесечие, обявена в петък, остана под очакванията на пазара, подхранвайки опасения за ръста в бизнеса ѝ с мобилни телефони, съобщи Ройтерс.

Акциите все пак заличиха част от спада, който в един момент надхвърляше 4,3% при достигнато дъно за сесията от 1,211 млн. вона за брой. Това бе и 10-месечно дъно, регистрирано в рамките на една сесия.

В петък от Samsung Electronics прогнозираха, че оперативната печалба за второто тримесечие ще бъде между 9,3 трлн. вона (6,4 млрд. евро) и 9,7 трлн. вона, докато предвижданията на икономистите бяха за печалба над 10 трлн. вона. Тогава пазарната капитализация на компанията се сви с около 4%, като тя изтри 6,5 млрд. долара от нея.

От началото на годината акциите на южнокорейската компания са понижили стойността си с почти 20%.

Междувременно проучване сред потребители на 12 ключови азиатски пазара показа, че Samsung остава за втора поредна година най-популярният бранд в Азия при конкуренцията на над 1 000 компании, надделявайки и над ключови съперници като Apple, сочи публикуваният днес доклад Asia's Top 1000 Brands, изготвен от консултантските компании Campaign Asia-Pacific и Nielsen.

Нещо повече - през тази година южнокорейската компания е увеличила популярността си. „Тя зае първото място на 8 от 12-те пазара: Сингапур, континентален Китай, Индия, Южна Корея, Хонконг, Малайзия, Тайланд и Индонезия“, се изтъква в доклада. „През миналата година Samsung бе най-разпознаваем бранд на 5 пазара – Южна Корея, Хонконг, Малайзия, Тайланд и Индонезия“, се добавя в документа.

През 2004 г. южнокорейската компания бе едва на 17-то място в класацията, сле което постепенно си проправи път до върха, измествайки през миналата година Sony от първото място.

Apple, която е на второ място в тазгодишната класация, е най-разпознаваем бранд на 2 пазара – Япония и Австралия. В първата петица влизат още японските компании Sony и Panasonic и швейцарците от Nestle.

9 от 10-те брандове, отчели най-голямо израстване в популярността, са азиатски, което подчертава нарастващата мощ на местните компании в очите на потребителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още