IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple, AT&T и Microsoft си вземат бележка

Трите компании подобриха някои услуги, за които в миналото отнесоха доста критики

15:01 | 28.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Apple обърна внимание на най-крещящите проблеми на приложението си за карти. Снимка: Ройтерс.</p>

 Apple обърна внимание на най-крещящите проблеми на приложението си за карти. Снимка: Ройтерс.

Трудно е една компания, провалила се с даден продукт, да заяви пред света: "Хей, вече не сме толкова зле, колкото бяхме". Но именно това имат основание да направят Apple, AT&T и Microsoft.

Със сравнително малко шум трите технологични гиганта значително подобриха продукцията си, която в ранните етапи си спечели остри критики и накърни репутацията им. Става въпрос за гласовите услуги на AT&T, за Apple Maps и за Windows 8, пише в свой коментар анализаторът на Bloomberg Рич Ярославски.

Най-доброто нещо, случило се някога на AT&T Mobility, бе и най-лошото: четирите години, през които компанията държеше ексклузивните права за iPhone в САЩ.

От бизнес гледна точка това със сигурност бе печеливш ход и донесе на фирмата милиони клиенти. От потребителска гледна точка обаче то бе пълен провал.

Мрежата на AT&T бе задръстена от огромния брой потребители на iPhone, което ѝ спечели заслужена лоша репутация заради незавършените или неуспешни повиквания. През последните няколко години операторът наля десетки милиарди долари, за да я подобри.

Междувременно краят на ексклузивната му сделка с iPhone през 2011 г. даде на хората, предпочитащи този телефон, възможност да изберат и други оператори.

През последните месеци броят на неуспешните или прекъсващи разговори в района на Сан Франциско намалява. Подобрението е факт, като по данни на RootMetrics броят на неуспешните повиквания в мрежата на AT&T е спаднал с над 50% през първите шест месеца на 2013 г. спрямо същия период на миналата година.

Има и още добри новини: вече може да се доверите на Apple Maps. Малко след като пусна приложението, Apple бе залята от оплаквания за липсващи забележителности, недостатъчни или неправилно посочени интересни точки и объркващи предложения за маршрути до зададени дестинации. Резултатът бе едно унизително публично извинение от главния изпълнителен директор на компанията Тим Кук и една неочаквана възможност за Google. Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук се извини публично, а скоро след това компанията уволни ръководителя на екипа, създал приложението Maps - вицепрезидентът Ричард Уилямсън. Мениджърът на iOS Скот Форстал, който някога бе разглеждан като възможен претендент за поста на главен изпълнителен директор, също бе уволнен.

Конкурентът на Apple веднага реагира с невероятно приложение, което бе осъвременено съвсем наскоро с много нови функции, достъпни както за потребителите на Apple, така и за онези, използващи собствената операционна система на Google – Android. 

Оттогава Apple обърна внимание на най-крещящите проблеми на приложението си за карти. В момента има много повече т. нар. Points of Interest - POI-точки, които представляват интерес за потребителя, напр. чешми, заведения, бензиностанции, "засади" на пътната полиция и т. н. полезни места. За много градове са добавени и триизмерни изображения от птичи поглед. Преработени са цели държави, сред които се отличава Япония.

Повечето промени бяха направени без много шум. Шефовете на Apple предупреждават, че все още не са завършили работата напълно.

Това е така. Google Maps продължава да е много по-добро приложение за неща като информация за градския транспорт и трафика. Но Apple Maps има напредък. То винаги е било красиво и лесно за употреба приложение, а сега вече и работи.

В случая с Microsoft много критици смятат Windows 8 за основната причина за спада на доставките на персонални компютри с 10,9% през второто тримесечие на годишна база.

Опитът на Windows 8 да бъде всичко за всички потребители се оказа проблем. Неговият цветен стартов екран трябваше да пренесе Windows в ерата на таблетите и устройствата с екран, реагиращ на докосванията - но това няма особена логика за съществуващите собственици и купувачи на персонални компютри без тъчскрийн.

Microsoft се готви тази есен да пусне осъвременен вариант на Windows 8 - Windows 8.1., който да започне да поправя някои от проблемите. Със сигурност новата версия ще позволява на потребителите да пропускат стартовия екран и да отиват директно на десктопа. Ще бъде върнат и традиционният стартов бутон, макар че вместо да се отваря меню с програми и документи, то ще връща потребителя на стартовия екран. С дясно кликване на мишката пък потребителят ще може да извиква списък със шорткъти към различни функции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още