IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БТК получи зелена светлина за придобиването на НУРТС България

Обединението на двете компании няма да наруши конкуренцията на пазара на услугата "колокация", отчете КЗК

15:24 | 08.06.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БТК получи зелена светлина за придобиването на НУРТС България

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) дава разрешение на БТК ЕАД да придобие контрол върху групата на НУРТС България АД (НУРТС), съобщи антимонополният орган.

Решението на органа ще позволи на БТК да придобие 100% от акциите на НУРТС. Разрешението е факт, след като анализите на регулатора показват, че планираната сделка няма да доведе до промяна на пазара на услугата „колокация" и всички партньори на НУРТС ще продължат да ползват предоставяната услуга в условията на пълна равнопоставеност и прозрачност.

Колокацията е услуга, при която телекомуникационните оператори предоставят място в своите обекти на трети лица (напр. телевизионни и радио станции, мобилни оператори, интернет доставчици, оператори на микровълнови връзки и др), които инсталират собствено оборудване. 

Комисията е извършила анализ на пазара, който е показал, че проникването на платената телевизия достига 58% през 2013г., като най-голям е делът на кабелната телевизия – 27,6% (ръст 0,1% спрямо 2012г.), следвана от сателитната телевизия – 25,5% (която бележи ръст от 1,8 процентни пункта спрямо предходната година) и IPTV – 4,8%, като увеличението тук е 1,6 процентни пункта.

Според ежегодния специален евробарометър на тема E-Communications and Telecom Single Market Household Survey домакинствата в България, приемащи ефирен сигнал са 17%, сателитна телевизия – 32%, а кабелна телевизия – 53%. 

Изследването е  извършено през януари 2014 г. и потвърждава резултатите от проучване, проведено по възлагане от индустрията на телевизионното производство и разпространени и реализирано от “Би Медия Консултант” ЕООД (ефирна ТВ – 16,3%, сателитна ТВ без доставчик – 3%, сателитна ТВ от доставчик – 34,1%, кабелна ТВ – 44,4%).

В своите анализи КЗК приема, че пазарът на платена телевизия е добре развит, като поради задълбочаващата се конкуренция между доставчиците на кабелна, сателитна и IP телевизия, се очаква преразпределяне на абонатите  в следващите няколко години, както и нарастваща миграция на потребители от традиционните платформи към IPTV.

В последните години се наблюдава, че IP телевизията затвърждава своите позиции сред населението, като средство за получаване на надежден и качествен телевизионен сигнал, съпроводен с интерактивност и гъвкавост на услугата и наличие на голямо разнообразие от пакетни услуги.  На този продуктов пазар обаче участва само единият участник в концентрацията (БТК), който разпространява телевизионно съдържание чрез две платформи – сателит и IPTV.

Припомняме, че през 2012 г. НУРТС  България емитира емисия от 40 хил. обезпечени, неконвертируеми, свободно прехвърляеми, безналични, лихвоносни облигации, които са издадени с помощта на Корпоративна търговска банка (КТБ), която е и довереник на  облигационерите, и се търгуват на Българската фондова борса. Номиналната емисионна стойност на една облигация е 1000 евро, а общата им сума - 40 млн. евро. 

За обезпечаване на задължението по облигационния заем е учреден реален залог на 100% от акциите на дъщерното "НУРТС Диджитъл" и особен залог на част от вземанията (по реда на Закона за особените залози), произтичащи от договори за радио и телевизионно разпръскване, колокиране на оборудване и сателитно излъчване в общ размер на 58,9 млн. лева.

От „Мобилтел“ ЕАД са изразили притеснения от вливането на НУРТС България в БТК, което по силата на антимонополното законодателство не подлежи на нотифициране и разрешение от КЗК (тъй като представлява вътрешногрупово преобразуване). Дружеството е изказало опасения след евентуално преобразуване за неясните последици във връзка с наложените от регулатора задължения, както и последващия контрол, които касят стратегическата инфраструктура на НУРТС.

В тази връзка от КРС в отговора си до Комисията поясняват, че при подобна хипотеза възниква въпросът за прехвърляне на разрешение № 01625/10.06.2010 г. за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс – радиочестотен спектър за осъществяване на електронни съобщения чрез електронна съобщителна мрежа от неподвижната радиослужба от вида „точка към точка“.

С оглед важността на разрешението за основната дейност на „НУРТС България“ АД, двете дружества трябва да инициират производство по даване на разрешение за прехвърляне на разрешението от „НУРТС България“ АД към БТК ЕАД. 

КРС следва да установи дали са налице условията за прехвърлянето съгласно чл. 121, ал. 2 от ЗЕС и в случай, че не са налице пречки, секторният регулатор се произнася с решение, с което разрешава  прехвърляне на всички права и задължения от датата на вписване на вливането.

При взимане на това решение в компетенциите на КРС е да прецени дали е необходимо и дали са налице основания за налагане на задължения на БТК за предоставяне на съвместно ползване инфраструктурата на „НУРТС БЪЛГАРИЯ“ АД (помещения, съоръжения и кули). 

Свързани компании:

НУРТС България АД - облигации(NUHA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
marto76
преди 8 години
Навремето държавата седеше безучастно, докато гледаше как измамника Цветан Василев-Фараона заграбва по престъпен начин и Бтк, и Нуртс, а сега се сетили да ги обединяват?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още