IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Telenor не очаква съществена промяна за печалбата си за 2022 г.

Тримесечните резултати на компанията обаче разочароваха анализаторите

14:20 | 02.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg</em></p>

Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Норвежката телекомуникационна група Telenor обяви, че очаква печалбата ѝ да остане на същото ниво или да се повиши леко през 2022 г. спрямо миналата година, след като отчете тримесечна печалба, която се оказа под прогнозите, предава Ройтерс.

Коригираната печалба преди данъци, такси, лихви и амортизация (EBITDA) за периода октомври-декември е спаднала с 6,5% на годишна база до 11,7 млрд. норвежки крони (1,33 млрд. долара), докато средната прогноза на анализаторите беше за 12,2 млрд. долара.

Общите приходи на компанията са спаднали с 4,8% през 2021 г., което отразява очакваната продажба на операциите ѝ в Мианмар, а след тази корекция се се увеличили с 1,2%.

„Навлизайки в 2022 г., ще запазим фокуса си върху връщането към растежа“, коментира главният изпълнителен директор Сигве Бреке.

Експанзията ще дойде от усилията на Telenor в облака и 5G технологиите, както и от планираните сделки в Тайланд и Малайзия, и от продължаващото развитие на инфраструктурата в скандинавските страни, посочва лидерът на компанията.

Telenor предложи дивидент от 9,30 крони на акция, в сравнение с 9.0 крони година по-рано. Показателят е в съответствие със средната прогноза на анализаторите.

Пандемията на Covid-19 продължава да оказва негативно влияние върху приходите на групата в Азия, а общият икономически ефект се усеща най-много в Тайланд, докато приходите от абонаменти в Малайзия също пострадаха, обяви фирмата.

Telenor Group, която има 172 млн. абонати и генерира около половината си приходи от Азия и останалата част от Скандинавия, очаква „нисък едноцифрен процент“ на растеж на органичните приходи от услуги през 2022 г.

Капиталовите разходи ще бъдат около 16-17% от приходите тази година.

Миналата година Telenor реши да напусне Мианмар след военния преврат. Продажбата на бизнеса ѝ там все още чака регулаторно одобрение.

Цената на акциите на Telenor нарасна с 5,3% от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още