IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск предупреди, че антените на Starlink в Украйна може да бъдат атакувани

Междувременно SpaceX актуализира софтуера, за да намали пиковата консумация на енергия

09:40 | 04.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Ръководителят на космическата компания SpaceX Илон Мъск предупреди, че има голяма вероятност нейната сателитна широколентова услуга Starlink да бъде „таргетирана" в Украйна, където се водят военни действия.

Предупреждението се случи дни след като изследовател в областта на интернет сигурността предупреди, че устройствата, използвани за сателитни комуникации, могат да се превърнат в "цели", към които Русия може да насочи въздушни удари.

„Важно предупреждение: Starlink е единствената неруска комуникационна система, която все още работи в някои части на Украйна, така че вероятността да бъде обект на нападение е голяма. Моля, използвайте я с повишено внимание", написа Мъск в Twitter.

Той помоли потребителите да „включват Starlink само когато е необходимо и да поставят антената възможно най-далеч от хората", както и да „поставят лек камуфлаж върху антената, за да избегнат визуално откриване".

В събота Мъск заяви, че Starlink е активиран в Украйна и SpaceX изпраща още терминали в страната в отговор на призив в Twitter на украински правителствен служител, който поиска от Мъск да предостави на страната станции Starlink.

В понеделник Украйна съобщи, че е получила безвъзмездно сателитни интернет терминали Starlink, но изследовател в областта на интернет сигурността предупреди, че те могат да се превърнат в руски мишени.

„...ако #Путин контролира въздуха над #Украйна, предаванията на потребителите нагоре по линията се превръщат в антени... за въздушни удари", написа в Twitter Джон Скот-Рейлтън, старши изследовател в проекта Citizen Lab на Университета в Торонто.

„#Русия има десетилетен опит в нанасянето на удари по хора чрез насочване към сателитните им комуникации", добави той в серия от 15 съобщения в Twitter, в които подробно описва рисковете.

Вицепремиерът на Украйна Михайло Федоров благодари на Starlink за това, че „поддържа връзката между нашите градове и спасителните служби, които спасяват човешки животи!". Но той заяви, че страната се нуждае от генератори, за да поддържа услугата Starlink онлайн поради руските атаки срещу инфраструктурата.

В отговор Мъск заяви, че SpaceX актуализира софтуера, за да намали пиковата консумация на енергия, така че Starlink да може да се захранва от запалките на автомобилите.

Интернет свързаността в Украйна беше засегната от руската инвазия, особено в южните и източните части на страната, където сраженията са най-тежки, съобщиха в събота компании, наблюдаващи интернет.

Въпреки че е изключително скъпа за внедряване, сателитната технология Starlink може да осигури интернет за хора, които живеят в селски райони или трудно обслужвани места, където не достигат оптични кабели и клетъчни кули. Технологията може също така да окаже ключова подкрепа, когато урагани или други природни бедствия нарушат комуникациите. 

На 15 януари Илон Мъск заяви, че неговата компания SpaceX има 1469 активни спътника Starlink и 272 скоро ще се преместят в оперативни орбити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още