IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАПГ и А1 организираха пролетен лагер за 20 младежи от приемни семейства

Лагерът „Споделяме заедно“ бе посветен на личната история на младежите, както и на привързаността, принадлежността и връзката с другите

12:51 | 11.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: А1</em></p>

Снимка: А1

След двегодишно прекъсване заради COVID-19 А1 и Националната асоциация за приемна грижа (НАПГ)проведоха традиционния пролетен лагер за младежи от приемни семейства. В събитието участваха 20 младежи от 14 до 18 годишна възраст от различни региони в страната. Лагерът се проведе в Националния STEM център в София.

Лагерът „Споделяме заедно“ бе посветен на личната история на младежите, както и на привързаността, принадлежността и връзката с другите. Пролетното събиране за ученици от приемни семейства е част от дългогодишната подкрепа на А1 за каузата на приемната грижа и инициативите на НАПГ. Водещи на лагера бяха Сами Исониеми, полицай, отраснал в приемна грижа във Финландия, и Хава Билен, българка, едно от първите деца в приемни семейства у нас. 

В рамките на престоя си в София младите хора посетиха централния офис на А1 България и под формата на дискусия с Петя Николова, старши експерт в направление „Човешки ресурси“, обсъдиха своите житейски планове, бъдещите си професионални намерения и получиха ценни съвети. Учениците от приемни семейства участваха активно в разговора за това как личностните качества могат да се превърнат в устойчиви силни страни и да подпомогнат реализацията в професията. 

Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации“ в А1 България, коментира: „Кариерното ориентиране на младежите в тийнейджърска възраст е тема, която често остава пренебрегната. За децата от приемни семейства напътствията и съветите, които нашите колеги от „Човешки ресурси“ предоставят, са още по-ценни, за да могат те да се развият като пълноценни членове на обществото, с увереност и самочувствие в своите знания и способности. Каузата на приемната грижа е много важна за А1 и неслучайно я подкрепяме вече над 10 години, защото вярваме в правото на спокойно детство и светло бъдеще за всички деца.“

„Ние, в Националната асоциация за приемна грижа, вече 13 години вярваме, че подкрепата в младите хора от приемни семейства, е ключова за формирането им като личности. Благодаря на А1, че повече от 10 години ни помага да поддържаме постоянна връзка с децата, с техните приемни родители, и да им помагаме да са по-успешни“, коментира Мирослав Долапчиев, председател на НАПГ.

В разговора с представителите на А1 участниците в лагера зададоха и въпросите си по важни теми като как се търси работа, как се намира подходящата работна позиция. Получиха ценни съвети как да се държат в екип, как да развиват отношенията с колеги, включително как да бъдат лидери. Сред засегнатите в дискусията въпроси имаше също и такива, свързани с предизвикателствата и как да се справят със срама, с неудобството и със слабостите си в училище, както и как да спечелят на своя страна повече приятели. 

В рамките на посещението си младежите успяха да се возят за първи път в метрото на София и да се разходят в столицата, благодарение на предоставените от Столична община карти за достъп до градския транспорт, да гледат постановка в Народен театър „Иван Вазов“, да играят боулинг и да посетят „Музейко“. 

Инициативите на НАПГ, които А1 подкрепя, са насочени към осигуряването на позитивна семейна среда за повече деца в страната. Инвестицията на А1 за каузата на приемната грижа у нас за последните 10 години под различни форми на финансиране надвишава половин милион лева. Компанията осигурява образователни пособия за учениците от приемни семейства, а по-големите от тях получават кариерно консултиране за младежи. През последните години бяха организирани специални вечери за абитуриентите от приемни семейства, церемонии за принос в приемната грижа и годишни срещи на приемните родители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още