IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-неуспешните сделки на Apple

Кои са компаниите, които електронният гигант не трябваше да купува?

13:11 | 16.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Най-неуспешните сделки на Apple

През годините Apple направи някои много сполучливи сделки, които промениха изцяло перспективите пред компанията. Придобиването на компанията на Стив Джобс - NeXT - през 1997 г., върна Apple в играта с Mac OS X и iOS софтуерните платформи. Успехът на iPod пък се дължи на iTunes, която е дело на придобитата през 2000 г. компания SoundJam MP. Всички ли сделки обаче са били толкова успешни, пита риторично Business Insider.

Разбира се, че не. Някои от технологиите, които Apple купува през годините, се оказват пълен провал, или никога не излизат на пазара.

Power Computing 

През 1995 г. Apple дава лиценз на Power Computing Corporation за производството на т.нар. "клонинги на Mac". Идеята на ръководството тогава е да се противодейства на Microsoft, които по това време представят Windows 95, който може да се инсталира на всякакви машини.

Стив Джобс се връща в компанията през 1997 г. и бързо осъзнава, че вече е късно за това и Power Computing всъщност вредят на Apple и подбиват цената на Mac. Тогава Apple взима малко срамно, но належащо решение да купи компанията, за да прекрати операциите й.

Orion Network 

През 1988 г. Orion Network Systems преминава под шапката на Apple, което е част от стратегията на компанията да се наложи в бизнеса, 80% от който по това време се държи от IBM и тяхното PC.  

Дори със софтуер, който прави операциите в мрежа по-лесни, продуктите на Apple остават скъпи за корпоративните клиенти, които откриват доста софтуерни несъвършенства от гледна точка на съвместимостта. Друг проблем се оказват трудностите, които ръководителите срещат при обучаването на персонала, който не е свикнал с операционната система на Apple.

Raycer Graphics

Когато Apple придобива Raycer Graphics през 1999 г., компанията назначава Боб Мансфилд като вицепрезидент на инженерния екип. И докато технологиите на Raycer не са от особена важност за Apple, калифорнийци, които използват стандартни графични чипове на ATI и nVidia, продължават да смятат сделката като успешна, заради последвалата добра работа на Мансфилд.

Той оглавява хардуерният инженерен екип на Mac, а след това става Старши вицепрезидент по технологиите - позиция, която напуска, но само за да започне да работи по специалните проекти на компанията.

PowerSchool

Покупката на PowerSchool за 62 млн. долара през 2001 г. изглежда доста странно решение. Разбира се, Apple винаги се е опитвала да влезе в училищата чрез отстъпки за студенти и учители, но софтуерът на PowerSchool за следене на оценки и поведението на учениците, така и не успява да се свърже с имиджа на компанията.

Впоследствие софтуерът е продаден на Pearson Education, като сумата по сделката е неизвестна.

Placebase

Когато Placebase стана част от портфолиото на Apple през 2009 г., се появиха спекулации, че компанията иска да се раздели с услугите на Google в приложението Maps на мобилната платформа iOS.

Три години по-късно слуховете се опровергаха. Apple представи iOS6 и новото приложение Apple Maps, което отнесе много критики за точността на картите.

NetSelector

NetSelector се различава от останалите интернет филтри с това, че не поставя сайтовете с неподходящо съдържание в т.нар. "черен списък". Вместо това училищният софтуер ползва база данни от сайтове, които са били предварително одобрени от учители и библиотекари. Много хора смятат това за по-скоро рестриктивно, отколкото полезно, най-вече заради безкрайния списък от сайтове, които не могат да бъдат одобрени един по един.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още