IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Китай обвиняват iPhone за заплаха за националната сигурност

Една от функциите на смартфона - за определяне на най-често посещавани места, нарушава личния живот на хората

12:30 | 12.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
В Китай обвиняват iPhone за заплаха за националната сигурност

Китайската държавна телевизия CCTV посочи, че Apple и по-скоро нейният най-масов продукт - iPhone, е заплаха за националната сигурност, пише AFP. Причината за тези обвинения е функцията на смартфона за определяне на местоположението на потребителите.

Приложението за определяне на „най-често посещавани места” може да бъде включвано или изключвано от потребителите. Целта е да се подобри качеството на представяната информация при пътуванията. Функцията е достъпна през версията iOS 7, пусната на пазара през септември 2013 година. 

Тази опция обаче може да бъде използвана за събиране на чувствителна информация, дори и държавна тайна, заявява Ма Динг, директор на Института за сигурност на интернет в Китайската народна република, базиран в Пекин, в интервю за китайската телевизия.

Ма посочи за пример използването на приложението за проследяване на хора като демонстрация за уязвимостта на неприкосновеността на личния им живот.

Подобни коментари по отношение на продуктите на Apple съвсем не са първите, обяснява още AFP. Компанията набира популярност на китайския пазар, доминиран от смартфоните, работещи под Android.

Заплахите върху неприкосновеността на личния живот се отразява и върху отношенията между САЩ и Китай. Двете страни често се обвиняват за кибер шпионаж.

От документите, изнесени от Едуард Сноудън, става ясно, че САЩ са подслушвали в Китай, а в същото време през този месец беше съобщено, че китайски хакери са успели да пробият защитата и да получат достъп до лична информация на американски федерални служители, заключава още AFP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още