IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IPO-то на Line ще подскаже стойността на приложенията за изпращане на съобщения

Конкуренцията на пазара е огромна, но Line продължава да се разраства

16:56 | 17.07.14 г.
<p>
	Голяма част от потребителите на Line не са от Япония.<em> Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Голяма част от потребителите на Line не са от Япония. Снимка: архив Ройтерс

За инвеститорите и другите играчи на технологичния пазар е трудно да определят точната стойност на компаниите, правещи приложения за изпращане на съобщения, като WhatsApp и Line. През февруари Facebook обяви, че купува WhatsApp за 19 млрд. долара, цена, която мнозина определиха като прекалено висока.

Японският гигант за онлайн търговия Rakuten придоби Viber (подобно приложение) почти по същото време за 900 млн. долара. Други известни приложения за изпращане на съобщения или са притежание на голямо публично дружество като Tencent, или са в частни ръце, пише Quartz.

Японското мобилно приложение Line изглежда пък е готово за първичното си публично предлагане (IPO) на борсата в Токио.

Анализаторите оценяват Line на повече от 1 трлн. йени (9,84 млрд. долара), а нейният публичен дебют се очаква да бъде един от най-големите в Япония тази година. Източник, запознат с въпроса, заяви, че  компанията вероятно ще се листне и на борсата в Ню Йорк още тази есен.

Line е базирана в Япония, но е собственост на южнокорейската компания Naver Corp.

Въпреки че Line не разкрива печалбите си, тя обяви, че приходите й през първото тримесечие са 144 млн. долара – над три пъти повече, отколкото по същото време миналата година. Line извлича голяма част от приходите си благодарение на игрите в приложението. Тя изкарва пари и когато потребителите купуват виртуални продукти като анимационните стикери в приложението. Освен това таксува фирми и известни личност, които искат да изпратят съобщения до потребителите, подобно на промоционалните реклами.

Тази таблица с най-новите публикувани данни за приходите на Line разкрива колко бързо се разраства тя:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още