IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съд забрани ползването на Uber в Германия

Използването на приложението нарушава Закона за транспорт на пътниците, отсъди районен съд във Франкфурт

10:05 | 02.09.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Съд забрани ползването на Uber в Германия

Технологичният старт-ъп Uber, който развива приложение за споделяне на пътувания с автомобили, трябва да понесе сериозен удар.

Районният съд на Франкфурт наложи със съдебно разпореждане забрана за наемането на водачи на коли в цяла Германия чрез компанията. При нарушения на разпореждането американският старт-ъп е заплашен от санкция в размер на до 250 000 евро за единично пътуване, става ясно от решението на съда.

Разпореждането е издадено още през изминалата седмица, без да бъдат изслушани страните, пише Wall Street Journal. Ищец срещу компанията е асоциация на таксиметровите услуги -  Taxi Deutschland.

Uber обаче няма да остави нещата така и ще обжалва присъдата. „Ние ще атакуваме решението и ще защитаваме нашите права енергично", е цитиран представител на компанията във Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Ние вярваме, че конкуренцията е добра за всички". 

Съдиите от своя страна опонират, че използването на приложението нарушава Закона за транспорт на пътниците. С него се извършва транспортиране на хора срещу компенсация, „без операторът да притежава разрешение за това по Закона за транспорт на пътниците". Наистина компанията не осъществява сама транспортната услуга, но тя „трябва да се разглежда като участник в едно извършено от водача конкретно нарушение".

Спорът между таксиметровите шофьори и Uber ескалира в продължение на седмици. Базираната в Сан Франциско компания предоставя от пролетта услугите си в Германия, като дава възможност на частни шофьори да превозват пътници в града. За тази цел клиентът се вписва в приложението и преглежда колко наблизо е следващата кола. Очакванията са, че този превоз е по-евтин от обикновените таксита.

Досега в Германия компанията имаше представителства в Берлин, Мюнхен, Франкфурт, Хамбург и Дюселдорф. В германската столица обаче съд наложи забрана за услугата „заради безопасността на пътниците“. Според местните власти в  Берлин пътниците, които ползват услугите на Uber, не за застраховани, тъй като колите на компанията не са традиционни таксита.

Старт-ъпът си има неприятности и във Великобритания. В Лондон например наскоро се проведе масов протест на черните таксита заради конкуренцията на колите на компанията. Uber търпи и критики, че не отговаря на данъчните режими на Острова. През юни възлови улици и кръстовища в Лондон, Берлин, Париж и Мадрид бяха блокирани от недоволни от услугата таксиметрови водачи. В протестите са се включили над 30 000 шофьори на таксита и лимузини.

Въпреки юридическите пречки компанията изразява намерение да се разширява в Германия – първо към Кьолн и Щутгарт, а по-късно и в Нюрнберг, Бон, Есен и Дортмунд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Кои капки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
Mr_crash
преди 9 години
Не е точно така. Тия мошенници искат да минат между капките.. Отдавна има таксита с таблет + GPS вместо таксиметров апарат.. Тия са "Man in the middle" на английски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
melon
преди 9 години
Старото спира новото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още