IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещето на BlackBerry се крие в интернет на нещата

Компанията оставя хардуера на заден план, залагайки на софтуерни продукти

13:32 | 15.01.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на BlackBerry Джон Чен заяви, че компанията смята да си върне позициите, залагайки на едно – защита на мрежата, пише Bloomberg.

След като зае поста в края на 2013 г., Чен работи по връщането на производителя на някога емблематичните смартфони на сцената. Неговата задача обаче не е никак лека, тъй като пазарният дял на компанията спадна до под 1%.

Сега BlackBerry се фокусира върху предлагането на софтуер, свързан със сигурността, на компании и правителства. Устройствата ѝ пък продължават да са насочени предимно към професионалистите.

Технологията, свързана със сигурността, може да направи компанията изкусителна цел за Samsung, която се опитва да се фокусира върху свързани устройства, твърди анализаторът от Veritas Investment Research Corp. Дезмънд Лау.

Само два месеца след като прие поста Чен показа първите признаци, че BlackBerry се насочва от хардуер към софтуер. Той сключи сделка с Foxconn Technology Group, предавайки голяма част от дизайна, продукцията и дистрибуцията на тайванския производител на електроника.

Това помогна на BlackBerry да си осигури средства за разработката на софтуер. Използването на устройства, свързани към интернет, т.нар. интернет на нещата, ще бъде източник на бъдещия растеж на компанията, твърди Чен.

Успехът на операционната система QNX, която свързва климатроника, навигацията и другите функции в превозните средства, ще бъде ключов за Чен, защото може да му помогне да спечели доверието на инвеститорите. Платформата е вградена в 50 млн. автомобили и в момента се тества в болници, където ще свързва медицинска апаратура.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още