IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber пуска паник бутон в приложението си в Индия

Фирмата затяга мерките за контрол след като жена заяви, че е била изнасилена от шофьор на компанията

16:31 | 09.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Uber планира да инсталира паник бутон, който ще бъде включен в приложението, използвано от индийските ѝ потребители, пише CNBC.

Нововъведението ще позволи на клиента чрез натискане на бутона да уведоми местната полиция за възникването на извънредна ситуация, разкриват от компанията, предлагаща услуга за споделено пътуване.

Това е един от ходовете, които Uber предприема в името на сигурността след като жена заяви, че е била изнасилена от шофьор на компанията в Ню Делхи.

Предполагаемият инцидент от декември миналата година предизвика протести, а властите отговориха на случилото се като забраниха услугата. Около шест седмици по-късно Uber възобнови операциите си в Ню Делхи като услуга с нестопанска цел и подаде документи за лиценз като традиционна таксиметрова услуга.

В публикация в блога си компанията очерта своите усилия в посока безопасността на потребители и обясни, че клиентите ѝ няма да видят голям червен бутон, монтиран на автомобилите.

„Няма начин да се гарантира, че те ще бъдат пазени, така че да работят във всички автомобили в града“, посочват от фирмата. Вместо това потребителите ще открият „лесно достъпен паник бутон в приложението, който може да бъде активиран само с едно докосване на екрана“.

Uber твърди, че вече е започнала независими проверки на всички шофьори в Индия. Установено е, че срещу шофьора, за когото се твърди, че извършил изнасилването, има множество обвинения в криминални прояви.

Uber посочва, че създава и специален екип в страната, който има задачата да реагира в спешни ситуации. Освен това фирмата ще разшири функцията си за проследяване, така че потребителите по-лесно да могат да споделят детайли за пътуването и местоположението си в реално време с до петима приятели и членове на семейството си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още