IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сеул обърна гръб на Uber

Властите заявиха, че са готови да спрат услугите на компанията в Южна Корея

14:46 | 05.02.15 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Южнокорейските власти отказаха предложението на Uber Technologies за създаването на нова регистрационна система за шофьори и обещаха да спрат операциите на американската компания в страната, предава Ройтерс.

На 4-и януари тази година Uber предложи на властите в Сеул регистрационна система, която позволява на нейните шофьори да работят законно в четвъртата най-голяма икономика в Азия. Главният изпълнителен директор на Uber Травис Каланик, който посети Южна Корея, обаче е обвиняван, че нарушава правилата за лицензиране на подобни услуги.

Министерството на транспорта заяви, че паралелна система за регистрация на таксита е неприемлива, тъй като пазарът вече е пренаситен с таксита.

"Транспортирането на пътници с частни или наети коли и приемането на заплащане е абсолютно незаконно. Тази компания пренебрегва местните закони, като посочва намерения да продължи да извършва подобни операции“, посочва в изявление министерството.

Властите заявиха, че ще продължат да ограничават дейността на Uber и ще работят в посока забрана на услугата.

Говорителят на Uber отказва да коментира случващото се.

Четиригодишната компания, която предлага възможности за споделено пътуване, стана обект на критики по цял свят, но продължава да се развива бързо и услугите ѝ са достъпни в повече от 250 града.

В Европа Uber се изправи пред редица съдебни разпореждания от страна на Белгия, Франция, Германия, Холандия и Испания, които твърдят, че тя нарушава правилата за лицензиране на таксиметрови услуги.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
Да, така е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Моабет да става
преди 9 години
Идеята за споделени пътувания има и друга страна. /затова слагам отделен коментар/. Този продукт или друг подобен ще предложи търсене на хора които са в една посока. Те се обединяват да ползват едно превозно средство. Например трима перничани да ходят да София последователно с колата на първия на втория на третия. Никакви пари не се плащат. Разходите за бензин им падат на една трета. И замърсяването на въздуха също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Моабет да става
преди 9 години
Явно такситата имат силно лоби. Но както се казва в един разказ на Хайтов "Света като е тръгнал да си събува потурите ще си събуе и кондурите" . Музикалния бизнес беше първи. След това излязоха електронните книги. Сега затварят молове в Китай. Всичко се е насочило към електронна търговия. Банките правят интернет банкиране. Биткойна се мъчи да намери място под слънцето. Това което ги притеснява държавитр е че губят контрола върху приходите на фирмите и хората. Такситата ги задължават да сложат таксови апарати. В момента в който измислят как да контролира печалбите им в интернет /интернет таксов апарат/ ще разрешат и такива таксита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
Мдааа, това си е почти цивилизационен (еволюционен, революционен) сблъсък! Има хора, които обвиняват църквата, че преди няколко века е спирала прогреса. Сега кого да обвиним?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още