IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple призна за мощна кибератака над AppStore

Замаскиран вредоносен код е вкаран в стотици официални приложения на магазина

10:18 | 21.09.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Електронният магазин за приложения на американския технологичен концерн Apple AppStore беше подложен на мощна кибератака от неизвестни хакери, съобщиха представители на американската компания, цитирани от Ройтерс.

Злосторниците са успели да вкарат замаскиран вредоносен код в стотици официални приложения на магазина. "Ние отделихме тези приложения от AppStore, които са били създадени с помощта на това нелицензирано програмно обезпечение", каза представител на Apple.

По данни на компанията Palo Alto Networks, разработваща системи за киберсигурност, досега в AppStore са били разкрити само пет заразени с вируси приложения, но последният случай е най-голямата от всички регистрирани досега заплахи за сигурността на магазина за приложения. Според фирмата атаката е станала чрез програмата  XcodeGhost. Хакнати са били и предпочитани програми като WeChat и Didi Kuaidi.

До този момент концернът не е публикувал упътване за това как потребителите на iPhone и  iPad могат да проверят дали техните устройства не са заразени със зловреден софтуер заради атаката.

Според Palo Alto Networks обаче вследствие на атаката не се е стигнало до кражба на данни. Функционалността на смартфоните обаче е била ограничена. Софтуерните разработчици очевидно несъзнателно са ползвали заразен софтуер. От  Palo Alto Networks изразяват и загриженост за това, че хакерите вече са намерили „врата“ в сигурността на App Store.

Според експертите пробивът е бил предизвикан от факта, че някои програмисти са ползвали предварително подготвена версия на софтуера за Apple Xcode, за да напишат своите приложения. Според констатациите приложения, създадени с тази програма, може да атакуват паролите на потребителите. Технологичният блог Recode смята обаче, че разработчиците на софтуер не са знаели, че работят с манипулирани версии на софтуера за Apple.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още
Финанси виж още