IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Платежната система на Alibaba стъпва в Европа

Сключен е договор с германската компания Wirecard, за да могат китайските туристи да използват системата по време на пътуванията си

16:01 | 11.12.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Alipay, платежната система на Alibaba, ще заработи и в Европа, на фона на увеличаващия се брой китайски туристи, които пътуват към Стария континент, пише CNBC. 

Alipay е управлявана от Ant Financial и позволява на хората в Китай да заплащат за стоки в магазини и онлайн в рамките на страната. Ant Financial е сключила договор с германската компания за разплащания Wirecard, който ще позволи на търговците, ползващи POS терминали на Wirecard, да приемат плащанията от китайски посетители, направени чрез Alipay.

Магазините, които в момента използват технологията на Wirecard, ще трябва просто да обновят софтуера си вместо да закупуват ново оборудване. Те трябва само да сканират баркода от смартфона на потребителя на Alipay, за да дадат ход на плащането.

Китайците са туристите, които харчат най-много зад граница, а Франция, Италия и Великобритания са страните, в които чуждестранните туристи правят най-големи разходи, сочи проучване на Global Blue. Като се уверява, че услугата ѝ се ползва от над 400 милиона активни потребители, Alipay би могла да помогне на търговците, давайки им широко използван и познат метод на разплащане сред китайците.

Около 21 хил. търговци използват услугите на Wirecard по света. Партньорството на Alipay с тази компания би я улеснило, защото така ще се свърже с множество магазини в различните индустрии и няма да има нужда да подписва договори със всеки отделен бизнес.

Ходът е първото усилие на Alipay да стъпи на европейския пазар на фона на по-широката експанзия на Alibaba в региона. По-рано тази година онлайн търговецът назначи мениджъри, които да ръководят офиси във Великобритания и Италия, в опит да подпомогне бизнеса от тези страни да продава в Китай.

Въпреки, че клиентите на услугата на Alipay са предимно китайци, тя все още не е пряк конкурент на подобната Apple Pay. Но този ход може да е основа за по-широка експанзия, ако начинанието бъде успешно.

„Клиентите ни имат високо доверие към бранда и Alipay е съществена част от техния живот. Затова сме уверени, че много от тях ще използват новата ни удобна оферта, когато пътуват в Европа“, посочва Рита Лиу, ръководител на Alipay за Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
индианеца
преди 8 години
Тия чайници още ли искат номер на личната карта/шофьорска книжка при регистрация, че да оперират в Европа ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още