IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fortnite може да се върне на iPhone, но не в App Store

Друг технологичен гигант може да реши проблема на Epic Games

15:35 | 06.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Собствениците на iPhone и iPad скоро може да имат възможността да отново да играят Fortnite – през облачна услуга, пише BBC.

Nvidia е разработила версия на своята облачна гейминг платформа GeForce, която работи на мобилния уеб браузър Safari.

Apple няма да получава дял от продажбата на виртуални елементи в играта, когато тя се играе по този начин. В момента компанията на Тим Кук води съдебна битка с разработчика на Fortnite – Epic Games, която накара Apple да премахне играта от своя магазин за приложения в iOS – App Store.

Epic твърди, че 30-те процента комисионна, която Apple прибира от покупките в играта, са антиконкурентна практика. Но Apple обвинява Epic, че иска да ползва безплатни услуги.

Случаят трябва да влезе в съда през май и може да минат години, докато бъде разрешен.

Документи, подадени до съда, показват, че Fortnite има 116 млн. потребители на iOS, 73 млн. от които са играли през операционната система Apple.

За разлика от Android, Apple не позволява на игрите да се зареждат на нейните телефони или таблети през магазини за приложения освен нейния собствен. Но не ограничава кои услуги на трети страни могат да се ползват през Safari или други уеб браузъри, налични в нейния магазин.

В момента Nvidia предлага GeForce Now за Mac, Windows, Android и за компютрите Chromebook. Компанията не е обявила официално, че ще пусне услугата за iOS, но се очаква да го обяви преди зимните празници.

Въпреки това, все още е възможно Fortnite да бъде изключена от списъка с игри, предлагани на устройствата на Apple. Според няколко онлайн форума играта временно е била премахната от GeForce Now за Android през декември.

„Nvidia не коментира никакви нови клиенти, влизащи в услугата, нито наличността на някоя игра на необявени или непуснати платформи“, обяви говорител на компанията. „Fortnite не е потвърдена за GeForce Now за платформи извън персонални компютри, Mac и Android”.

Epic Games също не е поискала да коментира въпроса на този етап.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още