IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple обжалва съдебното решение за магазина за приложения

Въпреки че до голяма степен надделя в процеса срещу Epic Games в началото на септември, сега щатската компания обжалва присъдата

11:55 | 11.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH</em></p>

Снимка: EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Американският технологичен концерн Apple се опитва да забави изпълнението на съдебно решение, което би позволило на повече разработчици на приложения да продават цифрови артикули на своите потребители, заобикаляйки компанията. Apple твърди, че това застрашава потребителите и целостта на платформата App Store, става ясно от съдебни документи, публикувани през уикенда.

Присъдата бе издадена в началото на септември в рамките на процеса между Apple и Epic Games, която произвежда популярната онлайн игра Fortnite. Epic вече я обжалва - а сега и Apple.

Концернът от Купертино до голяма степен надделя в процеса. Съдията също така реши, че Apple вече не трябва да забранява на разработчиците да съветват потребителите как да купуват артикули извън магазина за приложения на по-ниска цена. Според решението тази промяна трябва да влезе в сила на 9 декември, а сега Apple настоява това да бъде за момента преустановено.

Apple по същество позволява закупуването на цифрови стоки, като виртуални артикули в приложенията за игри, чрез вътрешната платформа за плащане. Групата удържа такса от 15 или 30%. Apple твърди, наред с други неща, че процесът би защитил потребителите от опити за измама и злоупотреба с техните данни. Някои разработчици на приложения критикуват компанията, че комисионата е неоправдано висока. 

Съдия Ивон Гонсалес Роджърс стигна до заключението, че Apple има право да начислява комисиона в своя магазин за приложения. Тя също така отхвърли искането на Epic платформата да бъде отворена за други магазини за приложения. Но в същото време Роджърс вижда нарушение на конкуренцията във факта, че Apple забранява на разработчиците да насочват потребителите към по-евтини възможности за закупуване другаде. Според нея Apple не трябва да пречи на създателите на приложения да поставят подходящи линкове и бутони.

В момента се очертава спор как може да се тълкува това решение. Apple предупреждава, че някои разработчици тълкуват твърде щедро решението на съдията и искат да опаковат цели алтернативни процеси за разплащания зад линковете. Както твърдят от компанията, това би могло да позволи на злонамерени разработчици да злоупотребяват с потребителски данни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още