IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще започне ли изкуственият интелект да отсява фалшивите от истинските новини?

Какви са техническите трудности, на които се обучава AI, коментира Христо Томов, съосновател на „Дриймикс“

22:02 | 16.01.23 г. 1

Развитията в областта на изкуствения интелект (AI) позволяват генерирането и разпространението на фалшиви новини с ниво на качество и количество, които не са били възможни до момента. AI вече може да генерира не само текст, но и фалшиво видео и аудио, за много кратко време на изключително ниска цена, а публиката все още не е готова да разпознава така поднесена информация като измамна. Това коментира в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Христо Томов, експерт в сферата на машинното самообучение и съосновател на „Дриймикс“, лектор в програмата на Ratio.

Според него AI все още не може да разбира какво генерира, но той прогнозира, че това ще се промени до няколко години, затова смята, че е наложително да се опитаме да заложим някакви морални категории в системите за изкуствен интелект.

"Това е сложно, защото морал не е едно и също за различните хора – това, което в една страна и култура се приема за морално, не е задължително да се приема в друга страна. Освен това има и сериозни чисто технически трудности пред това – материалите, с които се обучава изкуствения интелект, не са съвсем изчистени от морална гледна точка. Съвременният AI се обучава върху огромни количества текст, който в общия случай е събиран автоматично от интернет, а за съжаление в този текст има много предразсъдъци", обясни Томов.

По думите му съществуват технически инструменти, които помагат за разпознаването на такава фалшива информация, но те винаги изостават от реалните възможности, тъй като реагират на вече известни методи за създаване и разпространение на невярно съдържание. Христо Томов потвърди, че подобен проблем имат и регулациите, които трябва да определят за какво може да се използва изкуственият интелект.

Експертът е на мнение, че другият начин да се противодейства е с истински новини. „Сериозните медии, журналисти и други институции, които са бастион на доверие, могат да разпространяват истинската информация“, заяви той. Според него тогава хората няма да обърнат достатъчно внимание на фалшивата информация в интернет.

Как ще се научи машината на критично мислене? Създават ли новите технологии продукт, който може да подведе и хора с много силно критично мислене? Защо все още няма създадени фалшиви новини чрез AI в България? Колко струва генерирането на една статия в момента? Каква е тазгодишната програма на събитието на Ratio? Защо в момента индивидуалното таргетиране е икономически неизгодно? Какви са моделите на разпространение на фалшиви новини в интернет и как AI може да им противодейства може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 16.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 1 година
Фалшивите новини са Проблем особено в средите, които искат масово да манипулират хората. 1984.2.0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още