IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как едно приложение с изкуствен интелект завладя образите в социалните мрежи

Lensa бе поредното приложение за редактиране на снимки, но напоследък се превърна в истински хит

15:06 | 27.12.22 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

От стартирането си през 2018 г. приложението Lensa бе заровено в куп програми за редактиране на снимки в магазините за приложения. Това беше едно от онези приложения, което те атакува с реклами с обещания за видовете перфектно разкрасени снимки, които гарантират да разочароват на 100% срещите ви пренесени от интернет пространството в реалността. Сега, поне съдейки по безкрайния поток от снимки, отбелязани с хаштага #lensa, сякаш това е най-популярното приложение в галактиката, пише Fast Company. А причината вероятно е, че служи като необикновено средство за самоизразяване. Хората редактират и публикуват идеализирани версии на самите си, показвайки вътрешните си желания пред останалите както никога преди.

Подобно на много други прекрасни (и ужасни) неща в интернет днес, възходът на Lensa се случи благодарение на изкуствения интелект – магията на невронните мрежи, която създава образи от въздуха, ако изречеш правилното заклинание. А този път това се случва само с натискането на едно голямо жълто копче. Това е изключително лесно потребителско изживяване, такова, което сваля летвата за игра с генерирани с изкуствен интелект снимки на всеки с мобилен телефон.

След натискането на жълтия бутон Lensa иска от вас да изберете 10 до 20 снимки, които показват ясно лицето ви. След това ви пита за вашия пол – мъж, жена или друг – и след като платите 3,50 долара и изчакате около 20 минути, получавате около 50 версии на себе си в различни стилове и пози в резолюция 4К. Резултатите са забележителни, и то много.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Prisma (@prisma)

Някои от тези резултати са несъвършени, с тук-там по някой бъг. Но прецизността, финесът и изтънчеността, вложени в много от потретите, ги кара да изглеждат като продукт на хипербързи професионални артисти, които за минути създават образи на всички, които искат да бъдат звезди в собствения си филм.

В случая на Lensa изкуственият интелект се тренира върху собствените ви снимки в облака. Резултатите са, че снимките на Lensa са много близки до вашата физика, стилизирани, за да пасват на различни стилове като „аниме“, „космос“ или „приказна принцеса“. От стиловете ясно се вижда, че моделът на приложението е обучен с илюстратори в стил манга, научна фантастика, фентъзи и други. Може да се забележат следи на всички известен творец, съществувал някога, от векове в миналото до съвременни артисти.

Използването от Lensa на моделите Stable Diffusion (модел за дълбоко учене/deep learning/ тип текст към образ – бел. ред.) отново предизвика обвинения за хищнически практики от разработчиците на тези приложения, които използват снимките, за да извлекат печалба, без да плащат нищо на творците, както и от хората, които смятат, че образите на приложението не приличат достатъчно на тях или са твърде сексистки.

Като цяло обаче почти всички, които използват Lensa, са привлечени от новата функция с аватари. Страниците с хаштагове във Facebook и Instagram в момента представляват безкрайна мозайка от потрети на хора с всякакви раси, сексуални ориентации и стремежи за това какви искат да бъдат.

Предоставянето на изкуствения интелект на силата да ни представлява по различни начини позволява на всеки да избере правилната версия, която иска всички останали да видят. Или поне версията, която усеща правилна за себе си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 27.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още