IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тиери Брьотон: Нуждаем се от правила за изкуствения интелект

Случващото се с ChatGPT предизвиква властите в ЕС да действат

17:17 | 03.02.23 г.
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Брьотон заяви, че новите правила за изкуствения интелект имат за цел да се справят с опасенията относно рисковете от ChatGPT и да гарантират, че европейците могат да се доверят на технологията за изкуствен интелект, предава Ройтерс.

Това са първите коментари от страна на Европейския съюз на фона на нарастващите опасения, свързани с възможностите на чатбота на OpenAI.  

Само два месеца след пускането си, ChatGPT, който може да пише статии, есета, шеги и дори поезия по заявка, успя да се превърне в най-бързо растящото потребителско приложение в историята, сочи проучване на UBS, базирано на данни от Similarweb.

OpenAI, частна компания, подкрепена от Microsoft, пусна чатбота безплатно публично през ноември миналата година.

Брьотон заяви, че рисковете, породени от ChatGPT, подчертават спешната необходимост от регулация на изкуствения интелект, която той предложи миналата година в опит да определи глобалeн стандарт за една технология, водена от Китай и САЩ, и използвана в смартфони, самоуправляващи се автомобили, онлайн пазаруване и фабрики.

„Както беше показано от ChatGPT, решенията с изкуствен интелект могат да предложат страхотни възможности за компаниите и гражданите, но също така могат да представляват риск. Ето защо се нуждаем от стабилна регулаторна рамка, за да гарантираме надежден изкуствен интелект, базиран на вискокачествени данни“, коментира Брьотон пред информационната агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 03.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още