IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ChatGPT постави рекорд за най-бързо растяща база от потребители

Средно 13 млн. уникални потребители дневно са ползвали услугата през януари

10:09 | 03.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

ChatGPT, популярният чатбот на OpenAI, е достигнал 100 млн. месечно активни потребители през януари – само два месеца след пускането си. Това го прави най-бързо растящото потребителско приложение в историята според проучване на UBS, цитирано от Ройтерс.

Докладът, позоваващ се на данни от Similarweb, посочва, че средно 13 млн. уникални потребители са ползвали ChatGPT на ден през януари, като това е над два пъти повече от нивата за декември.

„След 20 години разглеждане на интернет пространството не можем да си спомним по-бърз ръст на потребителско интернет приложение“, пишат анализаторите от UBS.

На TikTok му трябваха около девет месеца след премиерата му, за да достигне 100 млн. потребители, а на Instagram – половин година, показват данни на Sensor Tower.

ChatGPT може да генерира статии, есета, шеги и дори поезия в отговор на заявка. OpenAI, частна компания, подкрепена от Microsoft, направи услугата публична в края на ноември.

В четвъртък OpenAI обяви месечен абонамент от 20 долара, който първоначално ще е само за потребителите в Съединените щати. Това ще даде възможност за една по-стабилна и по-бърза услуга, както и да се тестват нови функции, обяви компанията.

Анализатори вярват, че успешният старт на ChatGPT ще даде на OpenAI предимството на първия спрямо други компании в сектора за изкуствен интелект. Нарастващото потребление също така предоставя ценна обратна връзка, която да тренира отговорите на чатбота.

Компанията заяви, че приходите от абонаменти ще помогнат за покриване на големите разходи за изчислителна мощ.

Но с появата си ChatGPT повдигна въпроси за дезинформацията например.

През януари Microsoft обяви, че ще инвестира 10 млрд. долара в OpenAI – в брой и чрез предоставянето на изчислителни облаци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 03.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още