IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС даде зелена светлина на сделката на Microsoft и Activision Blizzard

Това се случи скоро, след като британският регулатор на конкуренцията се противопостави на придобиването

19:00 | 15.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Michael Ciaglo/Bloomberg
Снимка: Michael Ciaglo/Bloomberg

Регулаторите в Европейския съюз одобриха предложението на Microsoft да придобие за 69 млрд. долара гейминг студиото Activision Blizzard, след като компанията обеща да предприеме няколко корективни мерки, пише CNBC.

Европейската комисия (ЕК) заяви, че Microsoft е предложила отстъпки в развиващата се област на облачния гейминг, които са довели до отхвърляне на опасенията за конкуренцията. Тези отстъпки са фокусирани върху това да се позволи на потребителите да ползват игрите на Activision на всяка облачна платформа за стрийминг.

Зелената светлина от Европа е голяма победа за Microsoft, след като британският регулатор на конкуренцията миналата седмица блокира споразумението.

Регулаторите по света проучват дали придобиването на Activision от Microsoft може да наруши конкуренцията на пазара на конзолни и облачни игри. Един от въпросите, които се разглеждат, е дали Microsoft може да ограничи достъпа до игрите на Activision единствено през своите платформи.

Activision стои зад някои от най-големите конзолни и компютърни игри в света, включително франчайза Call of Duty и World of Warcraft.

Решението на ЕС беше обявено, след като Службата за конкуренция и пазари (CMA) на Обединеното кралство наскоро блокира сделката поради опасения, че тя ще намали конкуренцията на зараждащия се пазар на облачни игри. CMA заяви, че Microsoft може да сметне за търговски изгодно да направи ключовите игри на Activision, като Call of Duty, ексклузивни за собствените си платформи за облачни игри. Въпреки това регулаторът каза, че придобиването няма да ограничи конкуренцията на пазара на конзоли.

Microsoft се сблъска с опозиция на сделката от страна на регулаторите и на някои от конкурентите си, включително от производителя на конзолите PlayStation – Sony.

От своя страна, преди решението на ЕС, Microsoft се опита да разсее опасенията на ЕК относно това, че игрите на Activision ще бъдат ексклузивни. Президентът на компанията Брад Смит дори се срещна с представители на блока през февруари, след което технологичният гигант заяви, че ще пусне игри за Xbox в облачната гейминг услуга на Nvidia. Производителят на чипове се е обявил против придобиването, твърдят източници.

Освен това Microsoft подписа 10-годишна сделка с Nintendo за предоставяне на Call of Duty на платформите на японския гейминг гигант, ако сделката с Activision бъде одобрена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 15.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още