IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продуцентка на "Западен свят": Изкуственият интелект скоро няма да вземе работата ми

Лиса Джой смята, че технологията ще се развива дълго време, преди да достигне ниво, в което би била заплаха за нея

17:15 | 22.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Лиса Джой, един от създателите на хитовия сериал „Западен свят“ („Westworld”) по HBO, твърди, че е уверена, че работата ѝ като продуцент на научна фантастика е защитена от изкуствения интелект. Поне „за дълго време“, пише Bloomberg.

„В момента изкуственият интелект може да се използва като допълнение към творческите идеи, но все още не създава нов материал“, посочва тя пред медията.

Джой създава телевизионна адаптация за Amazon Studios на Fallout – популярна постапокалиптична поредица от игри, разработена от Bethesda Game Studios. В игрите задвижвани от изкуствен интелект (ИИ) хуманоидни роботи (наред с много други създания) играят ключова роля в оформянето на сюжетни линии, при това невинаги такива, които завършват добре за живите същества.

Джой не разкрива подробности за съдържанието на Fallout, но запитана дали има аспекти на човечеството, узрели за изследване в научнофантастичен контекст, тя посочва ревността.

„Мисля, че най-опасното нещо, което изкуственият интелект би могъл да „почувства“, би била ревността или желанието – желание за нещо извън закодираните му параметри“, допълва Джой.

Авторът на научна фантастика Кори Доктороу твърди, че реалният свят има голям опит в това да живее заедно със злонамерени изкуствени организми.

„Наричат се дружества с ограничена отговорност“, посочва той. „Те стават все по-могъщи, а хората, които ги управляват, очевидно са безсилни да ги спрат. Мисля, че най-добрият начин да разберем всички изключително богати хора, които не спират да говорят за предстоящия ИИ апокалипсис, е, че това всъщност е изместено безпокойство относно връзката им с компаниите, които управляват“.

Друг автор, Том Мерит, е по-голям оптимист относно ролята на изкуствения интелект в създаването на научна фантастика.

„Не съм толкова притеснен, че ще бъдат заменен, отчасти защото изкуственият интелект все още не е толкова добър в творческите неща, но също така ние сме склонни да ползваме инструменти и измисляме нови начини за това, измисляме неща, които преди не можехме“, твърди той. „Това, на което обръщам внимание като писател, е как технологията може да ми помогне да разкажа по-добра история. И дали съм достатъчно адаптивен, за да я използвам и да измисля нещо, което иначе не бих могъл“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 22.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още