IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google разработва изкуствен интелект за роботи, които да събират боклук

Въпреки че задачата звучи проста, тя изисква роботите да разбират поредица от задачи

21:40 | 28.07.23 г. 1
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Google обяви нов модел на изкуствен интелект, който може да ѝ помогне да обучава роботи да разбират задачи като изхвърлянето на боклука, пише CNBC.

Robotics Transformer 2 (RT-2) e модел, обучен върху информация и изображения в интернет, които могат да бъдат преведени в действия за работа, написа Google в блога си.

Въпреки че задача като събиране на боклука звучи проста за хората, тя изисква разбиране на поредица от задачи, които роботът трябва да научи. Например той първо трябва да може да разпознае кои предмети представляват боклук, а след това да знае как да ги вземе и изхвърли.

Вместо да програмира робот, който да изпълнява тези специфични задачи, RT-2 позволява на робота да използва знания от цялата мрежа, така че да му помогне да разбере как да изпълни задачата, дори и да не е изрично обучен за конкретните стъпки.

Новият модел почти удвоява производителността на роботите при непознати досега сценарии спрямо по-ранната версия на модела, твърди Google. Новата версия може да ползва елементарни разсъждения, за да отговаря на потребителски команди.

Компанията няма скорошни планове за широко пускане или продажба на роботи с новата технология, пише The New York Times. В крайна сметка обаче те могат да бъдат използвани в складове или като домашни помощници, допълва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 28.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Dani_2077
преди 8 месеца
Най-сетне нещо полезно (
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още