IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nvidia ще помогне на Япония да изгради своя AI екосистема

Азиатската страна се опитва да навакса изоставането си в сферата на изкуствения интелект

15:11 | 05.12.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Nvidia планира да помогне за изграждането на екосистема, свързана с AI технологиите в Япония, за да отговори на търсенето в страната, която желае да спечели предимство в областта на изкуствения интелект, пише Bloomberg.

Kомпанията ще се стреми да си партнира с японски изследователски организации, компании и стартъпи за изграждане на фабрики за изкуствен интелект, каза главният изпълнителен директор Дженсън Хуан по време на встъпителните бележки на среща с японския министър на икономиката Ясутоши Нишимура във вторник. Nvidia ще създаде изследователска лаборатория за изкуствен интелект, ще инвестира в местни стартъпи и ще образова обществеността за използването на технологията, коментира лидерът на компанията.

Графичните чипове на Nvidia, които обработват огромни обеми от данни като извършват паралелни изчисления, се превърнаха във водещ инструмент за обучение на AI услуги. Цените на чиповете на Nvidia скочиха, докато компаниите и правителствата се борят да развият свои собствени AI възможности. По-рано тази седмица Хуан се срещна с японския премиер Фумио Кишида и обеща да направи всичко възможно, за да даде приоритет на Япония, разкриват местни медии.

„Ще изградим мрежа от AI фабрики тук в Япония, така че Япония да може да обработва обществените си данни и да създава добавена стойност за обществото и за индустрията“, коментира лидерът на компанията.

Токио се опитва да си върне технологичното лидерство, като използва опита си в науката за материалите и инструментите за производство на чипове и като предоставя субсидии за милиарди долари, за да увеличи вътрешното производство на модерни полупроводници. Страната до голяма степен пропусна да грабне лъвския дял от печалбите, свързани с генеративния изкуствен интелект досега. Nvidia обаче твърди, че Япония може да изгради своя собствена AI екосистема.

„Япония има цялата техническа експертиза, индустриалната възможност да създадете свой собствен изкуствен интелект точно тук, в Япония“, каза Хуан на Нишимура, допълвайки, че Япония има десетилетия опит в мегатрониката, производството и роботиката.

Япония може да изгради собствена AI инфраструктура, като използва японски данни и създаде свой собствен изкуствен интелект, коментира той. „Няма причина да изнасяме данните на Япония. Няма причина да изнасяме японския изкуствен интелект“.

Nvidia доставя чипове на японски компании, включително SoftBank, NEC, на звената за мобилни услуги и услуги за данни на Nippon Telegraph & Telephone, както и на Sakura Internet и Mitsui & Co., каза главният изпълнителен директор на Nvidia.

Всички те се надпреварват за играждане на специфична за Япония AI инфраструктура. Цената на акциите на Sakura Internet приключи търговията с ръст от 7,6% до 1927 йени – най-високото ѝ ниво от близо осем години. При SoftBank и NTT имаше само леко изменение, NEC записа спад от 3,6%, а Mitsui изтри 1,4% от стойността си.

„За да може Япония да разработи свой собствен генеративен изкуствен интелект, се нуждаем от GPU на Nvidia. Не можем да го направим без сътрудничество“, каза Нишимура. „Бих искал да видя Япония да води света в иновациите чрез задълбочено партньорство с Nvidia.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 05.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още