IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската TeamViewer изненада с по-високи приходи от очакваното

Партньорствата с други компании от технологичния сектор са допринесли за добрите резултати

12:50 | 07.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Германският софтуерен разработчик TeamViewer отчете по-високи от очакваното приходи за четвъртото тримесечие, подкрепен от партньорството си с технологични компании като Siemens, предава Ройтерс.

В бележка анализатори на JP Morgan пишат, че общите резултати изглеждат стабилни „в контекста на притесненията за четвъртото тримесечие и прогнозата за 2024 г.“

Цената на акциите на компанията се повиши с 9 на сто след излизането на отчета, като минути преди 13 ч. повишението е от 5,3% и е на път да запише най-добрия си ден от февруари 2023 г.

Тримесечните приходи са нараснали с 8% спрямо година по-рано до 163 млн. евро, което е малко над прогнозата за 160 млн. евро по данни на LSEG.

Германският софтуерен разработчик отчете малко по-високи от очакваните предварителни приходи на годишна база, които са нараснали с 11% до 626,7 млн. евро. Това е над предоставената от компанията консенсусна прогноза за 623,1 млн. евро, благодарение на благоприятните валутни ефекти.

Регионът, който е тласкал нагоре приходите през цялата година, е Европа, Близкият изток и Африка, докато Азиатско-тихоокеанският регион е записал най-слаб растеж.

Пред медии главният изпълнителен директор Оливър Стайл посочи азиатските валути като предизвикателство на този пазар за компаниите, които са в зоната на долара и еврото.

„Китай вече не е толкова силен двигател на растежа в региона. Това не засяга директно нашия бизнес в Китай, а по-скоро тенденциите в търсенето в целия регион“, допълва той.

„Въпреки предизвикателната макросреда и валутните проблеми, постигнахме силни резултати през 2023 г.“, коментира главният финансов директор Майкъл Уилкинс.

Стойността на акциите на TeamViewer се понижи след края на ограниченията, свързани с Covid, по време на които компаниите използваха нейния софтуер за отдалечена поддръжка, за да свържат компютрите на служителите и клиентите, работещи от вкъщи.

Раразботчикът на едноименния софтуер очаква през 2024 г. да генерира приходи в диапазона от 660 млн. до 685 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 07.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още