IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката между Salesforce и Informatica пропадна

Двете компании не са успели да се споразумеят за условията, твърди източник, пожелал анонимност

11:00 | 22.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Разработчикът на бизнес софтуер Salesforce се е оттеглил от преговорите за придобиване на компанията за софтуер за управление на данни Informatica, след като двете компании не са успели да се споразумеят за условията, твърди източник на Ройтерс, запознат с въпроса.

Преговорите между двете компании бяха в напреднал етап през април, писа информационната агенция. Ако се беше стигнало до споразумение, това щеше да е едно от най-големите придобивания на Salesforce.

Както тя, така и Informatica не са отговорили веднага на запитването за коментар по случая.

Salesforce е обсъждала цена за Informatica от около 35 долара на акция, писа Wall Street Journal в неделя, в статия, в която също споделя, че преговорите между двете организации са се провалили. Когато новината за преговорите по сделката излезе за първи път на 12 април, акциите на Informatica се търгуваха на цена 38,48 долара.

В края на търговската сесия в петък книжата на Informatica бяха на ниво от 35,19 долара, оценявайки базираната в Калифорния компания на около 11,2 млрд. долара, включително дълга.

Основаната през 1993 г. Informatica предлага базирани на абонамент услуги за управление на данни в облака и помага за автоматизиране на задачи за над 5000 активни клиенти. Сред клиентите на Informatica попадат Unilever и Deloitte, показва сайтът на компанията.

Стратегията на Salesforce за сключване на сделки беше подложена на контрол в началото на 2023 г., когато инвеститори активисти, включително ValueAct Capital и Elliott Management, я поставиха под съмнение и настояха за промени в ръководството.

В отговор Salesforce започна съкращения на разходите и увеличи обратното изкупуване на акции. Освен това разпусна своята комисия за сливания и придобивания, която беше към борда.

През цялата си история Salesforce е активен купувач на по-малки конкуренти. През 2019 г. тя придоби платформата за анализ на данни Tableau Software в сделка за всичките ѝ акции на стойност 15,7 млрд. долара. Година по-късно Salesforce сключи сделка за приложението за комуникация на работното място Slack Technologies за близо 28 млрд. долара. До този момент това е най-голямото ѝ придобиване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 22.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още