IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОАЕ пуснаха свой модел на генеративен изкуствен интелект

Моделът е с отворен код и целта е да се конкурира с предложенията на Big Tech

17:49 | 13.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Държавен изследователски институт в Обединените арабски емирства в понеделник пусна нов модел на генеративен изкуствен интелект (AI) с отворен код, който може да се конкурира с тези на големите технологични компании, предава Ройтерс.

Институтът за технологични иновации (TII) на Абу Дабу заяви, че пуска серията Falcon 2, включваща Falcon 2 11B – текстово базиран модел, както и Falcon 2 11B VLM – модел, който генерира текстово описание на качено изображение.

TII е изследователски център в рамките на Съвета за напреднали технологии в Абу Даби.

ОАЕ, основен износител на петрол и влиятелна сила в Близкия изток, прави огромни инвестиции в изкуствен интелект. Този залог също така привлече вниманието на американските власти, които миналата година поставиха ултиматум: американска или китайска технология.

Компанията за изкуствен интелект G42 от OAE изтегли китайския хардуер, който ползваше, и се освободи от дяловете си в китайски компании, преди да си осигури инвестиция от 1,5 млрд. долара от Microsoft, която беше координирана с Вашингтон.

Генералният секретар на Съвета за научни изследвания в областта на напредналите технологии Фейсал Ал Банай, който също е съветник на президента по стратегически изследвания и модерните технологии, коментира, че ОАЕ демонстрират, че могат да бъдат основен играч в областта на изкуствения интелект.

Серията Falcon 2 беше представена в момент, в който компании и страни се надпреварват да разработят собствени големи езикови модели след появата на ChatGPT на OpenAI през 2022 г. Въпреки че някои избраха да запазят своя AI код таен, други, като Falcon на OAE и Llama на Meta, направиха кода си публично достъпен и той може да се ползва от всеки.

Ал Банай твърди, че е оптимист за представянето на Falcon 2 и че вече се работи по следващото поколение Falcon 3.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 13.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още