IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабите продажби на компютри покосиха печалбата на Intel

Оперативната печалба се е стопила с една четвърт, а приходите - с 2,5%

10:56 | 17.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Слабите продажби на компютри покосиха печалбата на Intel

Забавянето на пазара на персонални компютри докара срив от една четвърт на печалбата на най-големия в света производител на чипове Intel. Компанията е спечелила през първото тримесечие  почти 2,05 млрд. долара (1,56 млрд. евро) спрямо 2,74 млрд. долара година по-рано. Приходите падат с 2,5% до 12,58 милиарда долара.

Бизнесът с персонални компютри е бил много по-слаб, обяви компанията след приключването на борсовата сесия във вторник. Печалбата от оперативна дейност в тази област е намаляла от близо 3,5 млрд. долара до 2,5 млрд. долара. Приходите са се свили от 8,5 млрд. до около 8 млрд. долара.

С пазарен дял от около 80 на сто Intel е най-големият производител на чипове за класически персонални компютри. Бизнесът с преносими и настолни компютри, където най-вече има процесори от Intel, обаче също рязко се е свил през първото тримесечие. Според компанията за маркетингови проучвания IDC е регистриран спад от 14 на сто - най-силният досега.

Клиентите предпочитат преди всичко да купуват смартфони и таблети. Според IDC и операционната система Windows 8 на Microsoft, която трябваше да стимулира пазара, стресира потребителите с новия си дизайн.

Intel се опитва отдавна да намери нови източници на приходи, за да бъде независима от бизнеса на персонални компютри. Но от бума при смартфоните и таблетите в момента гигантът е слабо представен -   въпреки многогодишните усилия, чипове на компанията има в малко устройства.

Въпреки това концернът обещава разширяване на пазарния си дял с нови технологии. Освен това Intel работи над амбициозна услуга за онлайн видео в САЩ.

При втория основен стълб на приходите - процесори за сървъри, резултатът е по-добър. Приходите са нараснали със 7,4% до 2,58 млрд. долара. Оперативната печалба отчита спад от пет на сто, но остава относително стабилна на равнището от 1,08 милиарда долара.

Пазарните анализатори очакваха тези цифри и затова резултатите почти не се отразиха на цената на акциите, които в следборсовата търговия отчетоха лек спад.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още