IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изтеглянето от Европа помрачи резултатите на Best Buy

Резултатите показват, че компанията може да бъде принуден да форсира орязването на разходите си, се казва в коментар на Ройтерс

15:57 | 21.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Смъкнатите цени доведоха до спад на маржа и печалбата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Смъкнатите цени доведоха до спад на маржа и печалбата. Снимка: Ройтерс

Best Buy Co., най-големият в света търговец на потребителска електроника в света, отчете нетна загуба в размер на 81 млн. долара, или 24 цента на акция, за първото фискално тримесечие на 2013 г. спрямо печалба от 158 милиона долара, или 46 цента на акция година по-рано. Притеснителните данни са следствие на понижаването на цените, което компанията предприе, за да проведе успешна битка със своите онлайн конкуренти, предава агенция Bloomberg. 

Базираната в в Ричфийлд, Минесота, компания обяви, че нетната печалба от продължителна дейност пада до 97 млн. долара, или 29 цента на акция, спрямо 169 млн. долара, или 49 цента на акция година по-рано. 

Като се изключат разходите за престурктуриране и други такси, както и европейският бизнес, печалбата е в размер на 36 цента на акция, което е над средните очаквания на анализаторите от 25 цента, показва анкета на Thomson Reuters.

Проходите от продажби падат до 9,38 млрд. долара, спрямо 10,37 млрд. долара на годишна база. 

Главният изпълнителен директор на компанията Хъбърт Джоли забави онлайн политиката на Best Buy и дори нареди курс към понижаване на цените с цел постигане на по-висок пазарен дял.

Продажбите на компанията в същестуващи от 14 месеца магазини се свиха с 1,3%, а средният марж се понижи до 23,1 на сто при прогнози на анализаторите от 24,3%.

"Не мисля, че приходите няма да се повишат, ако цените не бъдат коригирани", заяви Майкъл Пачтър, инвестиционен анализатор в Wedbush Securities. 

Резултатите показват, че Best Buy може да бъде принуден да форсира орязването на разходите си, за да се конкурира по-успешно с конкуренти като Wal-Mart Stores и Amazon.com.

Акциите на Best Buy на Нюйоркската борса се свиха с 3% до 26 долара за брой към 7:12 местно време. Компанията удвои капитализацията си на борсата от началото на годината до вчера, като е втората най-добре представяща се фирма на борсата по този показател след Netflix Inc. 

В края на април стана ясно, че американският търговец се отказва от бизнеса си в Европа. Концернът се раздели от 50%-ното си участие в смесеното дружество с Carphone Warehouse Group. Best Buy получи за дела си 500 млн. паунда от Carphone - половината от онова, което преди пет години американците платиха за участието си в търговеца на мобилна технология. По-голямата част от парите ще бъдат платени в брой, но 80 млн. паунда американците ще получат под формата на акции. Транзакцията трябва да бъде осъществена до края на юни.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още