IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шок за Apple – САЩ забраняват по-стари модели iPhone и iPad

Решението на ITC е първото поражение за калифорнийската компания в патентно дело срещу Samsung в Америка

09:33 | 05.06.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Някои версии на&nbsp;iPad може да бъдат забранени за внос, а с това - и за продажба в САЩ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Някои версии на iPad може да бъдат забранени за внос, а с това - и за продажба в САЩ. Снимка: Ройтерс

Безкрайният патентен спор между Apple и Samsung занимава от години безчет адвокати по целия свят. Сега обаче битката се обогати с още един зрелищен обрат. Някои по-стари версии на iPhone и iPad могат да бъдат забранени за внос и продажба на пазара в Съединените щати, предава Ройтерс.

Това се дължи на изненадващо решение от страна на Федералната търговска комисия на САЩ (ITC). С решение от вторник тя забранява на калифорнийската технологична компания да внася някои модели в Америка.

Причината за решението - Apple е нарушила някои мобилни патенти на южнокорейския си конкурент Samsung. Тъй като устройствата са произведени в Азия и трябва да се внасят, то решението на ITC е равнозначно на забрана за продажби. Във вторник Apple подаде незабавно жалба срещу решението.

Все пак от забраната са засегнати само стари версии на бестселърите на Apple - iPhone 4, iPhone 3GS и 3 и iPad, iPad 2 и iPad 3, които са оборудвани с мобилни технологии на американския мобилен оператор AT&T. Най-новите поколения - iPhone 4S, iPhone 5 и четвъртата версия на iPad, не са засегнати от решението.

Независимо от това решението е сериозно поражение за Apple. "Забраната си е забрана", пише технологичният блог "All Things D". Засегнатите версии се продават в САЩ отчасти като евтини модели за новаци в тази технология - област, в която концернът възнамерява да расте освен със своите скъпи настоящи предложения. Така например в Америка за iPhone 4 се искат по 99 цента, ако към устройството се сключи договор.

Тригодишното устройство все още е бестселър, казва Марсело Клур, представител на дистрибутора на мобилни устройства Brightstar, цитиран от финансовата информационна агенция Bloomberg. Въпреки че Apple не дава данни за продажбите за отделните модели, цялата серия iPhone прави около половината от световните продажби на технологичния гигант.

Във вторник ITC не се задоволи само със забраната на вноса. Тя постанови също така и забрана за продажбите на вече наличните устройства в Съединените щати. Въпреки това решението няма да доведе до непосредствен ефект – поне докато по жалбата на Apple не се произнесе съдът, ситуацията няма да се промени. Освен това и американският президент Барак Обама може да наложи вето в рамките на 60 дни.

Решението от вторник обаче е нов пик в спора между Apple и Samsung. Двете компании в продължение на години се намират във все по-ожесточена битка за милиарди долари от пазара за смартфони. Миналата година Apple спечели важна победа: съдебно жури в Калифорния отсъди, че американската компания трябва да получи 1 млрд. долара обезщетение, защото Samsung е нарушила ключови патенти.

Решението на ITC е първото поражение за Apple в патентно дело срещу Samsung в САЩ. "Явна победа", заяви патентният експерт Кевин Тейлър, цитиран от Wall Street Journal. В случай, че решението влезе в сила, „Apple ще има сериозни проблеми", каза адвокатът.

Новината дойде изненадващо. Не на последно място, защото по-нисша инстанция на ITC преди това отсъди в полза на Apple и реши, че няма нарушение на патентите. "Ние сме разочаровани, че комисията преобърна свое по-ранно решение," казва говорителка на калифорнийския концерн. Но според нея решението няма да окаже влияние върху наличността на продуктите на Apple в САЩ.

“Samsung продължава една стратегия, която е отхвърлена от съда и регулаторните органи по целия свят", заяви още говорителката на американците. Нейният колега от страна на южнокорейската компания обаче даде висока оценка на решението на ITC. Комисията се е съгласила, “че Apple ползва на свобода и без ограничения технологични иновации на Samsung".

В случай на нарушаване на патентни права ITC може да забрани вноса на стоки в САЩ - но най-вече в областта на теорията. Досега в патентната война в мобилната индустрия почти не се е стигало до прилагане на ефективна забрана за ищеца.

Сега с нетърпение се чака и решението на президента Обама. Непосредствено преди обявяването на решението на ITC той представи пакет от мерки срещу злоупотребата с патентни права. Една от точките предвижда  да се ограничи потокът от съдебни дела пред ITC. Въпреки това е малко вероятно Белия дом да наложи вето на решението.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
moliva_85
преди 10 години
Време беше да им го ...... на Apple (happy) :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Ето къде Самсунг са насочили свободните капитали! Надцакали са ябълката, като са им изкупили държавните служители - лобисти! Ето това е иновационно решение :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още