IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Siemens иска развод от Nokia Siemens Networks?

Стойността на доставчика на телеком оборудване се оценява на около 9,36 млрд. долара

21:38 | 17.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бъдещето на&nbsp;NSN остава неясно. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бъдещето на NSN остава неясно. Снимка: Ройтерс

Германският телекомуникационен концерн Siemens AG очевидно е под натиск да намери начин, по който да се освободи от Nokia Siemens Networks (NSN). Представители на Siemens са в разговори с частни капиталови фирми за продажбата на Nokia Siemens Networks, съобщи The Wall Street Journal. Целта е продажба на целия джойнтвенчър и малко вероятно само на 50% дял, който Siemens притежава в него.

Припомняме, че доставчикът на телеком оборудване NSN е смесено дружество между Nokia и Siemens, сформиран преди 6 години, чието бъдеще обаче изглежда все по-неясно. Още преди няколко месеца Siemens изяви желение да излезе от него. Намеренията на Siemens не можеха да се осъществят преди април 2013 г., когато изтече срокът, в който никой партньор не можеше да излезе от джойнтвенчъра без съгласието на другия.

Според новата информация мениджърите на Siemens AG преговарят за продажба с фондовете за частни капитали TPG, Blackstone Group LP, както и KKR & Co. Стойността на Nokia Siemens Networks в момента се оценява на около 9,36 млрд. долара (над 7 млрд. евро). 

Алтернатива на цялостната продажба е излизане на Siemens от смесеното дружество, пише Wall Street Journal. Съвместното предприятие на Nokia и Siemens съществува от 2007 г. насам, но едва само в резултат на неотдавнашните мерки за строги икономии за първи път отчете печалба. През ноември 2011 г. то обяви планове за намаляване на работната си сила с почти една четвърт, или с 17 000 работни места, до 2013 г. В началото на август 2012 г. компанията обяви и закриването на подразделенията си в седем германски града.

Nokia обаче може да не е заинтересована от подобен ход и според  Wall Street Journal финландците търсят вариант те да откупят дела на Siemens, както вече се случи при Sony Ericsson.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още