IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнозата на Intel е под въпрос след спада в продажбите на персонални компютри

Инвеститорите искат да чуят стратегическата визия на мениджърския екип за съживяване на ръста на приходите, но анализатори не очакват нищо значимо

18:49 | 17.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Прогнозата на Intel е под въпрос след спада в продажбите на персонални компютри

Повечето анализатори, следящи Intel, са настроени все по-песимистично за перспективите пред компанията в основния ѝ бизнес с персонални компютри, като само 35% от брокерите напоследък поддържат рейтинга „купува“ за нейните акции, сочат данни на Ройтерс.

„Смятаме, че прогнозата на Intel за сезонния растеж през 2013 г. е изложена на риск, като се има предвид продължаващото отслабване на търсенето на персонални компютри и очакванията ѝ за нормална втора половина на годината", пише Кристофър Данли от J.P. Morgan в свой доклад от петък. Данли отбелязва, че подобно несъответствие се е получило и през миналата година, принуждавайки компанията да понижи прогнозата си „няколко пъти“ в рамките на втората половина на годината.

„Макар да сме съгласни, че макроикономическите условия са се подобрили, не очакваме Haswell да доведе до подобрение в търсенето на персонални компютри, тъй като от повече от десетилетие не е имало представяне на процесор, което да е раздвижило търсенето“, пише той.

Други два следени отблизо показателя ще бъдат брутният марж и капиталовите разходи. От Intel очакват брутен марж от 58% през второто тримесечие, който да стигне 60% за годината като цяло. През миналото тримесечие компанията оряза 1 млрд. долара от плана си за капиталовите разходи и сега очаква да похарчи 12 млрд. долара за годината.

Кевин Касиди от Stifel Nicolaus приема високото ниво на капиталовите разходи в Intel като „необходимост за разширяване на лидерството ѝ в технологията на производство на процесори“. Касиди е сред онези, които са поставили рейтинг „купува“ на акциите на компанията заради възгледа, че маржът ще се подобрява, тъй като производствените мощности ще се използват все по-пълно.

Доставките на чипове за новите таблети на Samsung и показателите на част от конкурентите ни подсказват, че Intel може да започне да отнема пазарен дял на пазарите на евтини и енергийно ефективни мобилни устройства“, пише той.

Мнозина обаче смятат, че компанията ще се окаже в по-добра позиция, ако официално понижи очакванията, за да си осигури по-голямо пространство за маневри на бързо променящия се пазар.

Стейси Рагсън от Bernstein смята, че назначаването на нов главен изпълнителен директор може да даде на Intel възможността да „коригира летвата“ на прогнозата, особено като се има предвид, че настоящата цел на пазарните анализатори за 2013 г. предполага липса на промяна при приходите на компанията спрямо миналата година.

„Според нас един запазен оптимизъм в края на годината би представлявал благоприятна възможност за залагане срещу акциите на компанията с високи шансове за успех“, пише Рагсън в бележка до клиенти, запазвайки неблагоприятния си рейтинг по ценните книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още