IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнозата на Intel е под въпрос след спада в продажбите на персонални компютри

Инвеститорите искат да чуят стратегическата визия на мениджърския екип за съживяване на ръста на приходите, но анализатори не очакват нищо значимо

18:49 | 17.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Прогнозата на Intel е под въпрос след спада в продажбите на персонални компютри

Очаква се американският компютърен гигант Intel Corp. да обяви пореден спад на печалбата и приходите през второто тримесечие след приключването на борсовата сесия в САЩ днес, макар че някои анализатори се надяват производителят на чипове да понижи и годишната си прогноза, като се има предвид забавянето на пазара на персонални компютри, съобщи MarketWatch.

Прогнозата може да се окаже първият истински тест за новия главен изпълнителен директор Брайън Кржанич, назначен на поста на 2 май. Инвеститорите ще дебнат за сигнали за възгледите на новия ръководител за бързо променящия се пазар на мобилни устройства, който поставя традиционния бизнес на компанията с чипове за персонални компютри под натиск, след като потребителите и бизнеса се насочиха към таблетите и смартфоните и отлагат закупуването на нови настолни компютри и лаптопи.

Голямата тревога в момента е, че настоящата прогноза на Intel за 2013 г. зависи от известно подобрение в продажбите на персонални компютри през втората половина на годината – перспектива, която мнозина анализатори подлагат на съмнение.

„Не смятаме, че факторите за създаване на хибридни форми на персоналните компютри ще се окажат панацея за стагниращото търсене на традиционните пазари, а напредъкът на пазара на мобилни устройства ще изисква вероятно няколко тримесечия, за да осъществи осезаемо въздействие върху консолидираните резултати“, написа вчера Ед Снайдър от Charter Equity в бележка до клиенти. Производителите представиха нови продукти като лаптопи с тъчскрийн, ултрабуци и хибридни устройства между лаптоп и таблет, използващи новата операционна система  Windows 8 на Microsoft Corp., но те не предизвикаха силни продажби в сектора.

Анализаторите очакват Intel да обяви печалба от 39 цента на акция за второто тримесечие върху приходи от 12,9 млрд. долара, сочи усреднената прогноза на анкетираните от FactSet. За същия период на миналата година компанията спечели по 54 цента на акция при приходи от 13,5 млрд. долара.

Снайдър добави, че инвеститорите може би „горят от нетърпение да чуят стратегическата визия на мениджърския екип за съживяване на ръста на приходите след приключването на сесията в сряда, но ние не очакваме да изплува нещо значимо“.

Според изчисления на компанията за анализи и съвети за пазара на информационни технологии IDC Corp. продажбите на персонални компютри са се свили с 11,4% през второто тримесечие след рекордните 13,9% през първото.

В последния си тримесечен отчет Intel запази прогнозата си за приходите за 2013 г. в границите на „нарастване с нисък едноцифрен процент“. През второто тримесечие компанията представи новата си серия процесори Haswell, а при публикуването на последния си тримесечен отчет обяви, че вярва, че новите устройства на базата на персоналните компютри заедно с по-силната икономика „водят до връщане към растеж през втората половина на годината“. 

Но ако приходите за второто тримесечие оправдаят прогнозата на компанията, тя ще има нужда от ново нарастване на продажбите през втората половина на годината, за да постигне целта си.

Последна актуализация: 14:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още