IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дел подобрява офертата си

Основателят на Dell сега предлага с десет цента повече на акция

18:59 | 24.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Майкъл Дел подслади офертата си с по 10 цента за акция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Майкъл Дел подслади офертата си с по 10 цента за акция. Снимка: Ройтерс

Основателят на третия по големина в света производител на компютри Dell Inc. Майкъл Дел изненадващо подобри предложението си за придобиване на изпадналия в криза концерн. Сега Дел вече предлага по 13,75 долара на акция, но при определени условия, предава Ройтерс, като се позовава на информация на компанията.

„Това е последната ми дума“, заявява Дел. След оповестяването на новината акциите на компанията поскъпнаха с почти 2 на сто. 

Извънредното общо събрание трябваше да гласува предложението по старата оферта на Майкъл Дел, но впоследствие бе отложено няколко пъти. Сега би трябвало да се проведе на 2-ри август. Досега Майкъл Дел предлагаше по 13,65 долара за акция, което прави 24,4 милиона долара за цялата компания.

Майкъл Дел обвързва предложението си с нова система за гласуване, която ще направи по-лесно за него набирането на необходимото мнозинство. А срещата през миналата седмица е била отложена именно заради това, че той до момента не успява да набере мнозинство. 

Целта на Дел е да свали дружеството от борсата и след това да го санира на спокойствие без натиска на инвеститорите. Третият по големина производител страда от тенденцията към преминаване към таблети и смартфони за сметка на класическите компютри.

Съпротивата срещу плановете на основателя обаче е голяма, защото много акционери искат да получат повече пари. Милиардерът Карл Айкън дори направи контрапредложение за поглъщане. Неговата оферта се счита за ниска, но той предлага и други бонуси: Айкън иска да купи само 1,1 милиарда акции за по 14 долара и в допълнение залага на опции, които ще бъдат особено привлекателни за хедж фондовете. Но специалната комисия в Dell, която следи продажбата, се изказа многократно срещу офертата на Айкън, тъй като дружеството ще бъде обременено с дългове и ще остане на борсата.

Всичко за сделката четете тук!
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още