IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втори шанс за Kodak

Одобреният от съда план за преструктуриране на компанията ще й позволи да се съсредоточи върху бизнеса с търговски опаковки, принтери и услуги

16:40 | 21.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Втори шанс за Kodak

Eastman Kodak може да остави зад гърба си процедурата по защита от несъстоятелност и да започне наново. Съдията Л. Групър от Съда по несъстоятелност в Манхатън одобри плана за преустройство на групата. По този начин Eastman Kodak може да излезе по план на 3-и септември от защитата от фалит. Kodak иска да продължи да се фокусира върху търговските опаковки, принтери и услуги. Новият Eastman Kodak се контролира от кредиторите, които държат 85 процента от преструктурираната компания, предава Ройтерс.

Освен подразделението Personal Imaging, в което освен традиционните услуги за снимки и печата на снимки влизат и павилионите за печат на цифрови снимки и сувенирни фотоизделия в увеселителни паркове, и поделението Document Imaging преминава към Eastman Kodak в Обединеното кралство. По този начин пенсионният фонд  U.K. Kodak Pension Plan и Eastman Kodak решават един отдавнашен свой съдебен процес. Бившите служители, около 15 000 на брой, искат да наемат мениджъри за продължаване на дейността и се надяват по този начин да съберат повече пари за своите пенсии.

Заради финансовите си затруднения Eastman Kodak подаде молба за защита от фалит през януари 2012 г. Само една седмица преди това пионерът във фотографията обяви мащабен пан за преструктуриране на групата. Основаната преди 131 години компания се бореше в продължение на десетилетия с нарастващата конкуренция във филмовата индустрия и пропусна тенденцията за напредването на цифровата фотография.

„Сривът и несъстоятелността на Eastman Kodak е трагедия за американската икономика", каза съдия Групър, добавяйки, че много от кредитополучателите няма да върнат голяма част от парите си, а някои акционери ще останат с празни ръце.

През януари съдът по несъстоятелността в Манхатън одобрил дългоочакваната продажба на патентното портфолио на Eastman Kodak на цена от 527 млн. долара. Два месеца по-рано Kodak бе сключила споразумение с кредиторите си за кредит в размер на 830 млн. долара. J.P. Morgan, Bank of America и Barclays организираха съвместно отпускането на обезпечени заеми за до 695 млн. долара. В допълнение банките организираха и кредитна линия в размер на 200 млн. долара, като 130 млн. осигурят самите те. Все пак спораузмението за кредитиране бе сключено при условие, че патентите ще бъдат продадени за най-малко 500 млн. долара. 

Патентите бяха придобити от група технологични компании, сред които и известни имена като Apple, Microsoft и Google. Става въпрос за права на предаващи образите технологии, както се използват в цифровите фотоапарати, смартфони и таблети. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още