IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забравените проекти на Джони Айв

Дизайнерският бог на Apple е започнал кариерата си с проектирането на тоалетна чиния

11:20 | 05.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Айв по време на една от презентациите на Apple.&nbsp;<em>Снимка:</em> <em>Ройтерс</em></p>

Айв по време на една от презентациите на Apple. Снимка: Ройтерс

Дизайнерите са особена порода хора, която има нужда от вдъхновение, но когато то дойде, на бял се появяват радикални продукти без значение от какво естество. Така например, Крис Бенгъл, известен още с противоречивата си според мнозина работа за BMW (негов е и дизайнът на грозноватата Fiat Multipla), впоследствие се преориентира към проектирането на домакински уреди.

Преди време писахме за главния дизайнер на Bentley, който призна, че търси музата във всичко наоколо, включително и в мобилните телефони. Сега ще ви запознаем с един от неговите вдъхновители - Джони Айв, човекът, който стои зад дизайна на iPhone, както и на почти всички продукти на Apple.

Кариерата на Айв започва веднага, след като той завършва Политехническия университет в Нюкасъл, Англия. Тогава той започва работа в прохождащото студио Tangerine. Първите му стъпки в продуктовия дизайн се изразяват в проектирането на тоалетна, биде и мивка. Клиентът обаче отхвърлил прототипите му, защото преценил, че производствените разходи биха били твърде високи.

През 1992 г. Айв е назначен за консултант в Apple от тогавашния шеф на индустриалния дизайн на компанията Робърт Брюнър. Скоро след това той подписва постоянен договор, а впоследствие става отговорен за дизайна на второто поколение Newton и MessagePad 110. След напускането на Стив Джобс Айв почти хвърля оставка. Голяма роля в запазването на Айв в екипа на Apple има тогавашният му шеф Джон Рубинщайн, който го уверява, че компанията ще възкръсне и ще “сътвори история”. Той се оказва прав, защото скоро след това Джобс се завръща и бизнесът потръгва.

Следват куп успехи в биографията на британеца. През 1997 г. той е повишен до поста Старши вицепрезидент на индустриалния дизайн на Apple, а след това оглавява дизайнерския екип, отговорен за всички модерни продукти на компанията - iPod, iMac, iPhone и iPad. Джобс държи много на дизайна и го превръща в основен приоритет в продуктовата стратегия на Apple.

Именно това превръща Айв в един от най-важните служители на компанията. Ако никога не сте виждали Айв, но сте гледали поне един от рекламните клипове на iPhone, сетете се за спокойния късо подстриган човек, разказващ по абстрактен начин за дизайна на продукта. През годините обаче, Айв се занимава и със странични проекти, които си струва да бъдат припомнени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още