IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шопинг манията на Lenovo причини срив на акциите с 16%

Очакваме от придобиването на Motorola Mobility отрицателно въздействие върху нетната печалба на Lenovo, пише анализатор

16:10 | 04.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Lenovo влага общо 5 млрд долара, за да излезе от свиващия се пазар на персонални компютри. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

 Lenovo влага общо 5 млрд долара, за да излезе от свиващия се пазар на персонални компютри. Снимка: Ройтерс

Lenovo Group се погрижи да попадне през януари в светлината на прожекторите благодарение на оценявания на 5 млрд. долара шопинг тур. С придобиванията най-големият производител на персонални компютри в света иска да разшири сървърния си бизнес и бизнеса си със смартфони.

Във вторник обаче анализаторите представиха сметката – поне пет брокерски къщи намалиха своите препоръки за акцията. В следствие на това курсът в Хонконг се сви с цели 16 на сто до 8,41 хонконгски долара за брой. 

Данни на Bloomberg показаха, че UBS AG, Morgan Stanley, Jefferies Group LLC, JI-Asia Research Ltd. и Kim Eng Securities Ltd. са намалили надолу препоръките си за акциите на Lenovo.

Главният изпълнителен директор на Lenovo Йън Йънкън обяви най-големите в историята на компанията сделки в рамките на само седмица. Lenovo влага общо 5 млрд долара, за да излезе от свиващия се пазар на персонални компютри и да стане глобален играч, като стъпи в Северна Америка.

Китайската компания разчита на хора с опит, които да ѝ помогнат да се ориентират в тези води. За сключването на сделките са били наети хора от Steptoe & Johnson, които са работили в ЦРУ и Националната сигурност. Те ще бъдат консултанти по сделката за Motorola, а когато се пристъпи към споразумението с IBM Covincton & Burling partners ще представляват Lenovo.

"Ние очакваме от придобиването на Motorola Mobility отрицателно въздействие върху нетната печалба на Lenovo - най-малкото в краткосрочен план", пишат анализаторите на Morgan Stanley в доклад от 31-и януари. "Ще отнеме известно време, преди Lenovo да направи бизнеса печеливш".

Артур Хсиех, анализатор в UBS, описва сделката в доклад от 3-и февруари като "необходимо зло", за да може Lenovo да засили своето присъствие и своето портфолио с патенти в САЩ. Въпреки това Хсиех очаква през следващите три данъчни години загуби от придобиването, което ще се отрази неблагоприятно на общия резултат на Lenovo.

Повече по темата вижте в материала на Bloomberg! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още