IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на смартфони изстреля нагоре печалбата на Lenovo с 30%

Мобилните технологии ще са отговорни за все по-голямата част от приходите на компанията през следващите години

09:53 | 13.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Lenovo Group oтчете ръст на тримесечната печалба от 30 на сто, стимулиран от силните продажби на смартфони, съобщава AP.

Печалбата на китайския производител за периода октомври-декември 2013 г. достигна 265 млн. долара, или 2,52 долара на акция. Тримесечните приходи пък прехвърлиха границата от 10 млрд. долара за първи път в историята на компанията, нараствайки с 15 на сто до 10,8 млрд. долара.

Продажбите на смартфони и други мобилни устройства се покачиха със 73 на сто до 1,7 млрд. долара. Търсенето на преносими компютри, които доставят половината от приходите на компанията, пък нарасна с 11 на сто до 5,4 млрд. долара, докато продажбите на настолни компютри отчетоха ръст от 12 на сто до 3,2 млрд. долара.

В последните месеци Lenovo разшири агресивно позициите си в мобилните технологии, след като потребителските желания се пренасочиха към подвижните устройства за сметка на традиционния доскоро PC пазар.

Базираната в Пекин Lenovo разшири своята продуктова гама и глобалното си присъствие с придобиването на сървърното звено на IBM Corp през януари за 2,3 млрд. долара. Една седмица по-късно компанията закупи и Motorola Mobility от Google Inc за 2,9 млрд. долара.

"Днес бизнесът на Lenovo със смартфони е печеливш, но ние не правим много пари. Така че след придобиването на Motorola Mobility ние ще я превърнем в глобална марка на компанията", заяви президентът на китайското дружество Ян Юанкин.

По думите му придобиването на Motorola ще издигне Lenovo от номер 4 сред световните производители на смартфони до третата позиция в своеобразната класация.

От Lenovo посочиха също, че очакват мобилните технологии да са отговорни за все по-голямата част от приходите на компанията през следващите години.

Приходите от домашния пазар на Lenovo – Китай, останаха без изменение на годишна база при ниво от 4 млрд. долара. Негативен ефект имаше забавянето в местния PC пазар, където марката логично е най-продаваната.

Продажбите в останалата част от Азиатско-тихоокеанския регион нараснаха с 22% до 1,6 млрд. долара. В Европа, Близкия Изток и Африка бе постигнато покачване от 25 на сто до 2,9 млрд. долара. Приходите в Южна и Северна Америка пък се покачиха с 36% до 2,3 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още