IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GlobalFoundries е фаворит за подразделението за чипове на IBM

Засега обаче двете страни не намират общ език за цената, както и за интелектуалната собственост

09:25 | 04.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
GlobalFoundries е фаворит за подразделението за чипове на IBM

Американската компания GlobalFoundries се очертава като фаворит в надпреварата за наддаване за бизнеса с полупроводници на технологичния гигант International Business Machines (IBM), пише Wall Street Journal.

Както съобщават запознати с процеса източници, IBM преговаря и с Intel и Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC). Азиатската компания обаче излиза от наддаването, твърди експерт, който следи преговорите. С Intel разговорите продължавали, но като че ли интересът на американския производител на полупроводници GlobalFoundries е по-голям.

Засега не се очертава скорошно приключване на сделката, казват още източници, запознати с преговорите. Проблематичен в случая е фактът, че трансакцията ще включва и интелектуална собственост. Все още е необходимо да бъде изяснено и при какви условия купувачът може да запази производството на чипове за сървърите на IBM. 

Друга пречка е цената. IBM иска, според информирани източници, 2 милиарда долара за своето подразделение за полупроводници. Предложенията досега са били за малко над 1 млрд. долара, казват източниците. В зависимост от това как в края на краищата ще бъде разделена трансакцията, например, що се отнася до интелектуалната собственост, цената може да бъде по-висока или по-ниска. Все още обаче изходът от преговорите бил отворен, поради което и друг участник все още може да се включи в наддаването.

Говорител на TSMC заяви, че тайванската компания се е запознала с производството на чипове на IBM, но в момента не искала да управлява нов завод в чужбина. От IBM, GlobalFoundries и Intel WSJ не е получил коментар.

Производството на чипове е много капиталоемък бизнес и склонен към колебания. Продажбата на производството на полупроводници ще бъде най-стратегически значимата стъпка за IBM, откакто бе взето решението за поетапното спиране на производството на персонални компютри през 2004 г.

Припомняме, че през януари IBM продаде за 2,3 млрд. долара нискодоходната част от своя сървърен бизнес на китайския производител на компютри Lenovo, който преди това вече придоби PC бизнеса. Сделката също така включва легендарните лаптопи Thinkpad. IT гигантът все повече се съсредоточава върху софтуера и услугите, защото тези области обещават по-високи печалби. Lenovo, от своя страна, вече надмина по данни на IDC и Gartner американските конкуренти Hewlett-Packard и Dell на пазара на компютри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още