IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sony: Бъдещето е пред носимите устройства

Телевизионният бизнес на концерна може да излезе на печалба за първи път от 11 години, твърди Казуо Хирай

15:22 | 27.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Хирай: Реформата продължава. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Хирай: Реформата продължава. Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Sony Corp. Казуо Хирай твърди, че изпитващото затруднения телевизионно подразделение на компанията може да отчете първата си печалба от повече от едно десетилетие, макар че не успя да отговори на прогнозите за продажбите с около 16 процента.

Хирай заяви също, че реформата в „японската икона“ продължава, като той се опитва да възстанови компанията след прогнозираната шеста загуба за седем години. Компанията очаква разходите за преструктуриране и за излизане от бизнеса с персонални компютри (от серията Vaio) да достигнат 135 млрд. йени (1,3 милиарда долара).

„Никога няма да сме на нула по отношение на преструктурирането“, заяви Хирай пред група репортери в Токио. „Ние винаги сме в процес на подновяване".

Хирай, който през миналата година на три пъти намали прогнозата за нетната печалба, се опитва да преодолее спада на търсенето на телевизори, камери и компютри, които навремето подкрепиха възхода на Sony. Компанията прогнозира неочаквано нетна загуба от 50 млрд. йени за тази година, като същевременно ще съкрати повече работни места и ще продаде активи.

Хирай заяви, че мерките, които прилага, сред които и съкращаване на разходи в размер на 1 млрд. долара на година, ще доведат до първа печалба в телевизионното подразделение от 11 години насам. Компанията очакваше, че ще продаде над 16 млн. течно-кристални дисплеи през тази фискална година, въпреки че Хирай заяви в понеделник, че дивизията ще е на печалба, дори ако продаде само 13,5 милиона единици - същия брой като миналата година.

Освен това компанията счита, че бъдещото развитие на компютърния пазар е в носимите електронни устройства, които ще станат продължение не само на смартфоните, а и на конзолите. Носимите устройства на Sony ще работят с портативни камери, телевизионни приставки и друга електроника, и така ще поемат върху себе си много от техните функции.

За да се различават от конкуренцията, бъдещите носими устройства на японския концерн ще бъдат оборудвани с датчици и дисплеи от последно поколение. Хирай подчерта, че при представянето на носимите устройства на пазара, компанията ще задейства целия си технологичен потенциал, включително и в областта на миниатюрните акумулаторни батерии.

Изпълнителният директор на компанията добави още, че съвсем скоро компанията ще представи няколко концептуално нови носими устройства.

"Хирай иска да завърши преструктурирането, но въпросът е дали Sony разполага с достатъчно свободни парични потоци, за да се направи това", казва Риосуке Кацура, базиран в Токио анализатор от UBS AG. Съкращенията на служителите могат да увеличат още повече разходите за преструктуриране, казва той.

Sony се стреми да отчете оперативната печалба от 400 милиарда йени до края на март 2016 г. Компанията също така ще се стреми да намали разходите за подразделението за снимки с 300 млн. долара през същия период.

По-рано Sony се съгласи да образува две предприятия със Shanghai Oriental Pearl (Group) Co, собственик на Oriental Pearl Tower, за да започне производството и продажбата на конзолите PlayStation в Китай, след като страната вдигна 13-годишната забрана за продажбите на такива устройства. Sony ще има 70 процента от акциите в едното предприятие и 49 процента в другото, показват данни от изявление, подадено на  Шанхайската фондова борса.

Ходът идва, след като по-рано Microsoft Corp. обяви плановете си да продава своята конзола Xbox One в Китай, а Nintendo Co. заяви, че планира да разшири бизнеса си на развиващите се пазари с нови устройства. 

Китайската индустрия на видео игрите ще генерира продажби за над 10 млрд. долара през следващата година, показват данни на PricewaterhouseCoopers LLP.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още