IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei хвърли ръкавицата на Apple и Samsung

Китайският производител представи новия си флагман Ascend Mate 7

20:35 | 04.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимки: Investor.bg</p>

Снимки: Investor.bg

Името Huawei бе почти непознато за технологичните специалисти по света преди няколко години. Сега обаче Китайският производител е третият по продажби на смартфони концерн и хвърли ръкавицата към Apple и Samsung.

В рамките на технологичното изложение IFA в Берлин Huawei представи нов топ модел в премиум сегмента - Ascend Mate 7. На пръв поглед телефонът (от едно парче метал) прилича на HTC One M8, но рамките около екрана са по-тънки, а дисплеят е значително по-голям.

Най-важният елемент на джаджата без съмнение е шестинчовият голям екран. Huawei залага на IPS-NEO-Display, който дава възможност за особено висок контраст с ниска консумация на енергия. Колко добре се държи устройството в сравнение с конкуренцията, показва кратко сравнение. Въпреки че екранът е по-голям, заради компактния си размер апаратът е съвсем малко по-широк и висок. А който не е фен на големите модели, може да се позамисли сериозно - Ascend Mate 7 е дебел 7,5 милиметра и тежи едва 185 грама.

Голямата тежест се дължи на огромната батерия с капацитет 4100 милиамперчаса. За сравнение – вчера представената Galaxy Note 4 на Samsung е с капацитет от 3200 милиамперчаса. Huawei обещава при нормално ползване издържане до два дни. С едно зареждане може да се сърфира девет часа в интернет, да се слушат 60 часа музика или да се гледат 15 часа филми. За сравнение – това време стига за всички пет части на „Властелинът на пръстените“. 

Чао парола, здравей пръстче!

Камерата има добри показатели - 13 мегапиксела, 2.0 бленда, 28mm-широкоъгълен обектив. При всичко при различни осветления новият смартфон трябва да отбелязва сериозно предимство. Процесорът е нововъведение на китайците – в него има четири ядра по 1,8 гигахерца и четири по 1,3 гигахерца. С тях телефонът трябва да включва и изключва ядра в зависимост от натоварването си и така да пести енергия.

Една особеност е скенерът за отпечатъци от задната част. HTC заложи при своя One Max на подобен дизайн, а това в практически тестове не се оказа много практично. Скенерът на китайците обаче отключва устройството само с едно движение. Той работи само с едно докосване, което го отличава от решенията на Samsung и други компании, които изискват плъзването на пръст.

Сензорът работи и при мокри пръсти, а отпечатъците се пазят криптирани в хардуерен елемент, до който нямат достъп външни приложения. Освен това скенерът може да се ползва и за правене на снимки с предната камера – улесняване при заснемането на селфи. Кратък тест на Investor.bg показа, че тази функция работи доста добре.

Основната камера е с резолюция 13 МР, а предната камера е 5-мегапикселова. Има различни режими за редакция, а предната камера може да се активира чрез сензора за отпечатъци за по-лесно правене на селфита. Освен това има функция за префокусиране след заснемане, която работи чрез правенето на поредица от снимки с различни фокусни точки. След това потребителят може да избере къде да бъде фокусът или дали всичко да не бъде на фокус.

Златото е по-скъпо

Телефонът ще е наличен в Европа в края на октомври в три цвята - moon silver, space grey и gold. Стандартната версия (сребро/сиво) е с 2 Gigabyte RAM и 16 гигабайта място за памет и ще струва 499 евро. Премиум версията (злато) е с 3 Gb RAM и 32 гигабайта памет. Тя ще струва 599 евро.

Телефонът се задвижва от Android 4.4 и фирмения обновен интерфейс EMUI 3.0. Сега той предлага управление чрез жестове, а дори „в заспало положение“ може да отчита направените крачки, защото дори и в джоба на сакото сензорите прдължават да работят.

И така – през последните години спонсорските договори с отбори като Борусия Дортмунд, Шалке 04 или Арсенал наложиха марката в общественото съзнание. Както и преди, Huawei продължава да расте на развиващите се страни в Африка и Латинска Америка. Но в световен мащаб пазарният дял вече възлиза на 6,9 на сто. Вторият Apple (с почти 12%) може да се чувства застрашен.

Всичко по-интересно от изложението ще научите от специалния пратеник на Investor.bg в Берлин Бойчо Попов благодарение на Vivacom.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още