IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как цените на iPhone 6 могат да помогнат на азиатските доставчици на Apple?

Мнозина се опасяваха, че устройството може да се окаже прекалено скъпо за пазара в Азия

11:01 | 14.09.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Дебютът на iPhone 6 не е просто един голям момент за Apple. Той бележи ключово събитие за производителите в Тайван и други части на Азия, които създават компоненти за прочутите смартфони на компанията, пише BusinessWeek.

Преди пускането на продукта на пазара много експерти изразиха притеснението, че Apple може да повтори грешките, които допусна с iPhone 5S и 5C.

Цените на устройствата се оказаха твърде високи за много потребители, което се отрази негативно на азиатските доставчици. Към това се добавиха и притесненията за изтичането на информация за новите функции на iPhone 6, включително информацията за по-големия му екран, който може да направи телефона по-скъп, в сравнение с устройствата на Samsung и на по-евтините китайски марки като Xiaomi, Lenovo и Huawei.

Цените на iPhone, които започват от 199 долара, предизвикват одобрението на инвеститорите във веригата за доставки на Apple. Новият телефон има „по-голям екран, по-голяма батерия, повече място за съхранение на данни, така че от гледна точка на материали, е по-скъп“, коментира анализаторът на Barclays Кърг Янг.

„Хората бяха малко притеснени, че телефонът може да е по-скъп, но той е на същата цена. Това е наистина добра новина за веригата за доставки в Азия“, допълва той.

Сред тайванските компании, които правят новия iPhone, може да се наредят Hon Hai, Pegatron и Wistron.

Hon Hai, позната още като Foxconn, вероятно ще е най-големият печеливш, тъй като 65% от поръчките на по-малкия телефон и почти всички поръчки на по-големия ще са насочени към нея, твърди Yuanta Financial.

Очаква се Pegatron да получи 20% от поръчките на iPhone през следващата година, посочват в доклад анализаторите Шърманг Шанг и Калвин Хуанг от SinoPac Securities. Двамата смятат, че все още има живот в старото поколение смартфони на Apple, защото компанията ще намали цените им.

„Когато Apple намали цената на iPhone 5C, за да се насочи към сегмента с по-ниски цени, Wistron ще е готова да се възползва от това и има много голям шанс да произвежда други модели за Apple”, пишат те.

Сред доставчиците на компоненти за iPhone могат да се наредят TSMC, която създава процесори, производителят на екрани Sharp, LG Display, Japan Display, Wintek, която прави сензорни панели, и големият конкурент на Apple – Samsung Electronics, който снабдява компанията с мобилни DRAM чипове.

Една по-малка тайванска компания, която също има големи шансове, е Largan Precisions. Тя е базирана в централния тайвански град Тайчунг и произвежда лещи, както и други компоненти за камери на смартфони. Въпреки че малко потребители знаят за Largan, акциите ѝ, търгувани в Тайван, почти удвояват цената си през тази година.

Анализаторите очакват продажбите на Lagan през втората половина на годината да се увеличат с 55 на сто, в сравнение с година по-рано, пише Bloomberg. Според експертите компанията вероятно ще генерира приходи на стойност 25,6 млн. тайвански долара (853 млн. щатски долара) през същия период.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още