IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sony ще намали заплатите на служителите си

През септември компанията увеличи прогнозата си за годишна загуба от 50 млрд. йени на 230 млрд. йени и за пръв път не раздаде дивиденти, откакто е публична комп

17:28 | 05.12.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Очаква се догодина японският технологичен концерн Sony да намали средната заплата в компанията. Това е рядък ход за голяма японска корпорация. Нещо повече, с него компанията се противопоставя на призива на японския премиер Шиндзо Абе за по-високи заплати, които да задвижат икономиката, предава Ройтерс.

За втора поредна година Абе оказва натиск върху големите компании да увеличат базисното заплащане в началото на фискалната година през април и да повишат инвестициите. Според премиера това ще предизвика позитивен цикъл от по-високи заплати, печалби и цени, които да прекратят 15-годишната дефлация.

Основният профсъюз на електротехниците в Япония най-вероятно ще поиска увеличение на основната заплата с над 2%. Очаква се масово компаниите да се съгласят с това искане. Повечето от служителите на Sony обаче не са членове на профсъюза, а средната годишна заплата в компанията от 8,85 млн. йени (74 000 долара) е сред най-високите в този сектор.

Sony е в процес на болезнено преструктуриране. Компанията свали прогнозите си за печалба шест пъти за последните две години. От производителя на електроника заявиха по-рано през тази година, че ще променят структурата си за формирането на заплати за пръв път от десетилетие, без да коментират в детайли очакваните промени в заплащането.

„В момента разучаваме различни проблеми, тъй като като цяло Sony е изправена пред трудна ситуация“, заяви говорителката Йо Кикучи пред Ройтерс. „Сегашната система за човешки ресурси бе създадена преди около 10 години, така че беше време за ревизия“.

Намаляванията на заплати са нещо необичайно за Япония, особено в големи компании с тяхната традиция на работа за цял живот и компенсации за старшинство. Работодателите обикновено се оправят в трудни времена, като режат бонусите и извънредното заплащане, както и като наемат по-малко наскоро завършили.

Докато японската икономика се възстановяви неравномерно благодарение на „Абеномиката“ и повечето компании отчитат рекордни печалби, Sony остава с отбранително мислене. През септември компанията увеличи прогнозата си за годишната загуба от 50 млрд. йени на 230 млрд. йени и за пръв път откакто е публична компания не раздаде дивиденти.

Кикучи заяви, че детайлите за орязванията на заплатите още не са договорени, но като цяло се очаква средната заплата да бъде намалена. Промяната ще се фокусира върху подобряване на меритокрацията (б.ред. форма на управление, основаваща се на участие в управлението на способните или заслужилите). Това означава, че тези служители без мениджърски титли, но с лидерски роли, може да получат повече пари, а на други - да им бъдат намалени заплатите.

„На първо и най-важно място, ние се надяваме служителите да бъдат заплатени и оценени според ролите, които играят. Ефективността на разходите би трябвало да се подобри“, добави тя.

Генералният секретар на профсъюза Такахиро Нонака заяви, че профсъюзът още все още няма завършена позиция, но по думите му по-високото заплащане е жизнено важно за икономиката. Очаква се синдикатите да поискат същото увеличение на заплащането от 2%, поискано и от Съюза на служителите в металообработващата индустрия, който включва и производителите на коли.

„Личните разходи, които отговарят за формирането на около 60% от БВП, трябва да се увеличат“, заяви Нонака пред Ройтерс. „Ние искаме да споделим това разбиране с компаниите, докато преговаряме“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още