IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на iPhone 7 - по-скъпо от това на предшественика му

Apple все още се радва на по-висок марж на печалба от Samsung Electronics

10:10 | 21.09.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Apple харчи повече за чистото производство на своя iPhone 7, отколкото за неговия предшественик iPhone 6S. Това се дължи на наличието на по-голяма батерия и по-голям капацитет за съхранение на данни, сочи анализ на IHS Markit.

Общите разходи за създаването на iPhone 7 нарастват до 224,80 долара. Това е с 36,89 долара повече, отколкото IHS Markit твърди, че е нужно за създаването на iPhone 6S.

Apple представи iPhone 7 с камера с висока резолюция и без вход за слушалки по време на своето годишно събитие за обявяване на нови устройства, което тази година се състоя на 7 септември. Обявeнaтa цeнa нa вepcиятa нa нoвия іРhоnе c 32GВ пaмeт възлиза на 649 дoлapa.

IHS Markit заяви също, че финансовата оценка на материалите, които компанията е използвала, съвпада с тази на ключовите смартфони, направени от конкурента ѝ Samsung Electronics, но Apple има по-високи маржове на печалба. 

Така например компанията предположи, че себестойността на всички компоненти на Galaxy S7 започва от 255 долара. Така се оказва, че Samsung е изградил устройство, чиято себестойност съответства на тази на Samsung Galaxy S5 навремето. Иначе цената на Galaxy S7 започва от около 670 долара, или над два пъти над предполагаемата цена на компонентите. 

IHS Markit все още не е представила анализ за разходите по производството на по-големия iPhone 7 Plus.  

Важно да се отбележи, че в назованите от IHS Markit суми не са включени разходите за труд, за развойна дейност, за поддръжка, разпространение, маркетинг и така нататък, да не говорим за сервизни акции или замени.

Бройките от iPhone 7 Plus се изчерпаха, а по-малкият iPhone 7 в новия черен цвят (jet black) също е разпродаден, обяви компанията през миналата седмица.

И все пак в някои пазари като Китай интересът към новия смартфон е по-слаб заради по-евтините предложения на местните марки, които предлагат добър дизайн и залагат много на маркетинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Jorkata
преди 7 години
Интересно защо се гледа цената само на хардуера? Ами софтуера - той да не е без пари? iOS, iTunes...? Те също влизат в цената на продукта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още