IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel може да се опита да купи Broadcom

Основната причина за тази сложна битка между компаниите от сектора за чипове е войната кой да стане главният доставчик на критично важните клетъчни компоненти

09:53 | 12.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Иначе новините около сегашните усилия на Broadcom да придобие Qualcomm не са оптимистични, след като Комисията по чуждестранни инвестиции в САЩ (CFIUS) посочи, че има притеснения относно поглъщането и ще го прегледа.

Това, изглежда, увеличава вероятността Broadcom и неговият главен изпълнителен директор Хок Тан да трябва да подсладят офертата си за Qualcomm, която отхвърли офертата за 117 млрд. долара като твърде ниска.

Отделно от това Qualcomm придоби за 44 млрд. долара конкурента си NXP Semiconductors NV през февруари в сделка, критикувана от Broadcom.

И двете компании предприеха нови ходове в края на седмицата, за да подсилят позициите си.

Qualcomm, която иска да утвърди независимостта на борда си, заяви, че Пол Джейкъбс вече няма да бъде изпълнителен председател. Джейкъбс, син на съоснователя на Qualcomm  Ървин Джейкъбс, ще остане част от борда. Сегашният член на борда Джефри Хендерсън е обявен за неизпълнителен председател.

Broadcom се опитва да замени мнозинството от членовете на Борда на директорите на Qualcomm, за да помогне за проправяне на пътя към сделката. Гласуването на директорите, което бе насрочено за миналия вторник в рамките на годишната среща на акционерите на Qualcomm, беше оттеглено за месец по-късно по искане на американските регулатори.

Междувременно Broadcom обеща, че ако успее да постигне целта си, тя няма да продаде „никакви критично важни активи за национална сигурност на чуждестранни компании". Подобно уверение е важно за власите в САЩ заради опасения, че поглъщането може да отслаби позицията на Qualcomm - и следователно позицията на страната - като лидер в разработването на 5G клетъчна технология от следващо поколение.

Късно в петък Broadcom заяви, че ще поиска от акционерите да гласуват на 23 март, за да одобрят плана на компанията за преместване на седалището от Сингапур в САЩ, като потенциално потуши началото на конфликт с властите, тъй като гласуването ще се проведе в средата на прегледа на офертата на Broadcom.

Ако Broadcom се смята за американска компания, придобиването ѝ вероятно би попаднало извън юрисдикцията на комисията, въпреки че CFIUS може да заяви, че все още има юрисдикция да преглежда офертата, тъй като в началото на прегледа Broadcom е била компания от Сингапур.

Ако Broadcom се провали с офертата си за Qualcomm, е възможно Intel да се оттегли, доволен от статуквото.

Основната причина за тази сложна битка между компаниите от сектора за чипове е войната кой да стане главният доставчик на критично важните клетъчни компоненти за производителите на смартфони, като Apple и Samsung Electronics Co.

Qualcomm е лидер в производството на чипове, които пускат приложения и управляват клетъчните комуникации в смартфони. Той се конкурира с Broadcom при чиповете за безжична мрежа с малък обсег на действие, включително за Bluetooth и Wi-Fi, както и радиофилтри и други чипове, които обуславят клетъчните сигнали.

Intel, който доминира на пазара за изчислителните процесори за персоналните компютри и сървърите в центровете за данни, пропусна мобилната революция, когато чиповете ѝ се оказаха твърде енергоемки и зависещи от батериите. Но клетъчните комуникационни чипове на Intel напоследък изместват Qualcomm в част от смартфоните на Apple, а компанията инвестира агресивно, за да развие тази продуктова линия.

Придобиването на Broadcom ще даде на Intel пакет от чипове за смартфони, добавяйки към собствените си комуникационни чипове и тези на компанията със седалище в Сингапур за радиосигнали, както и за Bluetooth и GPS компоненти.

Broadcom продава разнообразна линия мрежово и комуникационно оборудване  - включително технологии за смартфони на Apple и Samsung, както и за съхранение на данни, електронни дисплеи и приемници. Broadcom, подобно на Qualcomm, е т.нар. Fabless чип компания, проектираща процесори, като разчита на производители като Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. за направата им.

Под управлението на Тан Broadcom осъществи редица придобивания. Компанията бе създадена, когато Avago Technologies Ltd. през 2015 г. се съгласи да закупи бившата Broadcom за приблизително 37 млрд. долара и запази името ѝ. Приходите на Broadcom са два пъти по-високи от размера на Avago по време на сливането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още