IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как американските концерни заобикалят ембаргото срещу Huawei

Ястребите по националната сигурност в администрацията на Тръмп не са разбрали или погрешно са изтълкували съществуващите правила

10:54 | 26.06.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ястребите по националната сигурност в администрацията на Тръмп смятаха, че включването в черния списък ще засили натиска върху Huawei, но те не са разбрали или погрешно са изтълкували съществуващите правила. Тези съветници не са разбрали изцяло ограниченията на контрола върху износа при ограничаването на веригите за доставки, които достигат в Китай.

Главният изпълнителен директор на Micron Санджай Мехротра отказа в конферентен разговор, обсъждащ приходите на компанията му, да обясни анализа си, въпреки повтарящите се въпроси. В кратко интервю той също поясни, че не би искал да доразвие тезата на концерна и заяви само, че се надява САЩ и Китай бързо да разрешат търговския си спор.

Браншовата асоциация на производителите на чипове (SIA) пък представи декларация, целяща да подкрепи правото на членовете ѝ да продължат да работят с важен клиент: „Компаниите от SIA се ангажират със стриктно спазване на правилата за контрол на износа в САЩ. Както обсъдихме с правителството на САЩ, сега вече е ясно, че някои елементи могат да бъдат доставени на Huawei в съответствие със списъка и приложимите разпоредби“.

Търговската война и санкциите срещу Huawei поставиха производителите в САЩ в трудна позиция. Те трябва да спазват новите правила в родната си страна, като същевременно се ориентират в тънкостите на бизнеса в Китай - все по-важен пазар за тях. Повече от 60% от продадените през миналата година за 470 млрд. долара чипове са били експортирани за Китай.

Ако американските доставчици на Huawei могат да възобновят някои продажби, това може да избегне вредното финансово въздействие, което много анализатори очакват. Акциите на Micron поскъпнаха с 11% в разширената търговия във вторник.

Въпреки че тези компании са намерили начини да продължат да изнасят част от продуктите си към Huawei, на тях им е забранено да предоставят поддръжка след продажбата - като актуализации на софтуера, ремонт или помощ при инсталирането. Това означава, че докато даден артикул в кутия може да бъде доставен от Тайван в Китай, компанията все още не може да предостави информация за поправката на софтуер или помощ. Уолф казва, че според неговия опит това може да бъде значителен недостатък.

Намирането на законни начини за заобикаляне на ограниченията придобива допълнително значение за американските компании, тъй като администрацията на Тръмп разширява ограниченията върху износа на технологии за Китай. През миналата седмица Министерството на търговията включи в черния списък пет китайски предприятия, които бяха обвинени в разработването на суперкомпютри за военни приложения. Bloomberg също така съобщи, че някои китайски фирми за видеонаблюдение могат да бъдат добавени в списъка за забрана на доставки от САЩ.

Министерството на търговията би могло лесно да промени дефиницията на това какви изделия в чужбина са предмет на правилата. Тази промяна няма да изисква одобрението на Конгреса, казва Уолф. Все пак не е ясно дали администрацията на Тръмп се опитва да направи такива промени.

„Micron ще продължи да спазва всички правителствени и правни изисквания, точно както правим при всички наши операции в световен мащаб“, казва изпълнителният директор на Micron Мехротра. "Разбира се, не можем да предвидим дали допълнителни действия на правителството могат да окажат допълнително въздействие върху способността ни да доставяме на Huawei“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 17 rate down comment 0
pioner
преди 4 години
Ще стане интересно ако Qualcomm, Micron или Intel започнат да регистрират патентите си в Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
Shadow1
преди 4 години
Най-хубавото нещо на САЩ са законите й. Толкова са много и конкретни, че каквото и да решиш да правиш винаги имаш варианти. Дано и в България някога да стане поне нещо подобно. В момента е пълен с празнини закона, пише се основно със забранителна цел, често пъти неясно, не се ревизират стари закони и се чака да стане нещо за да се напише нов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още