IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple разчита на 5G за подкрепа на продажбите на iPhone в Китай

Компанията се сблъсква както с отслабване на пазарния си дял в страната, така и с търговското напрежение

14:11 | 15.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Daniel Acker/Bloomberg</em></p>

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Тревожна тенденция за Apple е намаляващият дял на компанията на китайския пазар на висок клас смартфони. През 2017 г. Apple доминираше в премиум сегмента с устройства за по над 600 долара, с дял от 86% спрямо 5% на Huawei, сочат данни на Canalys. Но в първата половина на 2020 г. Huawei контролираше почти половината пазар, докато делът на Apple беше 42%.

„На премиум пазара в Китай има два производителя: Apple и Huawei”, твърди анализаторът от Canalys Мо Джиа.

Очаква се Huawei да пусне новия си флагман Mate 40 по-късно този месец, което вероятно ще насърчи продажбите на компанията в краткосрочен план, макар че ефектът може да отслабне, тъй като рестрикциите на САЩ влияят негативно.

Apple е изправена пред предизвикателство, свързано със задълбочаването на търговското напрежение между САЩ и Китай. Вашингтон добави десетки компании, включително Huawei, в своя черен търговски списък. Наскоро администрацията на Доналд Тръмп атакува популярни китайски приложения, включително We Chat на Tencent и TikTok на ByteDance. Пекин заплашва да пусне свой списък с „ненадеждни субекти“, за да накаже в отговор американски технологични компании.

Алегра Ли, 28-годишна преводачка на свободна практика и лоялен фен на Apple в Китай, твърди, че много от нейните приятели са преминали към телефони на Huawei заради напрежението. „Въпреки че някои от тях много повече харесваха Apple преди, сега се опитват да ползват Huawei колкото се може повече“, посочва тя.

За Шън спорът между двете страни е без значение.

„Като обикновен потребител, дори и ако купя едно устройство на Apple по-малко, това няма да повлияе на по-голямата картина“, твърди той. „Просто искам да съм щастлив от ползването на даден продукт“.

Корените на Apple в Китай обаче са дълбоки. Тя разчита силно на огромните китайски заводи за електроника, където се произвежда iPhone, както и други устройства на компанията. Apple прави специална подредба на своя магазин за приложения в Китай, за да отговори на желанията на Пекин – практика, която активистите за свободата на словото критикуват, но според анализаторите е помогнала на Apple да оцелее в държава, от която други технологични гиганти се оттеглиха.

„Това е толкова устойчива на геополитически промени компания“, твърди Кларк от BDA China във връзка с Apple. „Ако те се провалят или бъдат свалени [в Китай], то това ще е знак, че отношенията между САЩ и Китай наистина са се разпаднали“.

Apple продължава да има стабилна база от лоялни фенове в Китай, които задължително ще се насочат към новия iPhone, твърди анализаторът от Counterpoint Research Нийл Шах.

„Освен Apple, всеки има 5G телефон на пазара", посочва той. „Сега, когато има 5G свързаност, това ще работи силно в полза на Apple“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още