IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостигът на чипове създаде повече работа за посредниците в индустрията

Редица компании отчаяно се нуждаят от полупроводници, но просто не могат да си ги набавят сами

12:56 | 26.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Nathan Laine/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Големите купувачи също са принудени да използват посредници, които разчитат на индиректни начини за набавяне на компоненти, като закупуване на неизползвани чипове от производители на стоки, които са се запасили в повече, отколкото им е било необходимо. Тъй като независимите брокери не купуват директно от производителите на чипове, тези втора ръка трансакции могат да са по-скъпи и да са свързани с по-големи рискове за автентичността.

Достигащата 442 млрд. долара индустрия за чипове обичайно е турбулентна. Но потребителското търсене, породено от пандемията и работата от вкъщи, обединено със силното икономическо възстановяване, изненада купувачите и производителите на чипове през последната година. Предлагането не може да нарасне достатъчно бързо, ето защо цените скочиха рязко.

Полупроводниците, които захранват дисплеи, са поскъпнали с около 40% през първата половина на 2021 г. спрямо година по-рано, твърди Counterpoint Research. През същия период някои графични процесори и процесори, използвани в телефони и персонални компютри записаха от 15 до 20% ръст на цените, показват данните на Counterpoint, докато чиповете с памет са поскъпнали с 5 до 10 на сто.

Ситуацията е още по-лоша за производителите на автомобили, които не разполагат с достатъчно чипове като микроконтролери, използвани в спирачните системи например. Брокерите цитират цени, които са пет пъти по-високи от тези преди пандемията, когато става дума за автомобилни полупроводници. В някои случаи става дума и за 20 пъти повече, твърди Амброуз Конрой, основател на базираната в Лас Вегас консултантска компания Seraph.

Цените са скочили толкова много, че Йенс Гампърл се налага да показва на невярващите купувачи цената на едро, която платформата му за онлайн продажби на чипове Sourcengine плаща, преди да сложи някаква надценка. Така например един чип с флаш памет, който обичайно струва 50 цента, в някакъв момент през април е досигнал 38 долара в Sourcengine, коментира Гемпърл. На следващия ден е скочил до 49,50 долара.

„Клиентите винаги подозират, че се опитвате да се възползвате от ситуацията“, допълва той.

Цените често остават всиоки, тъй като компаниите не могат да си позволят да чакат и да купят компонентите на по-късен етап. Дан Хетнър, старши купувач за американски производител на платки, е използвал брокер, за да купи около 1500 микрочипа – на цена, която три пъти пов-сиока от обичайните 2,75 долара за част. В противен случай, ако бъде принуден да премине през оторизиран дистрибутор, който работи директно с производителите на чипове, компонентите биха били налични чак след 45 седмици.

Големите ценови колебания отразяват колко малко са наличните компоненти и колко важни стават посредниците напоследък. Direct Component, базиран във Флорида брокер, е утроил клиентите си през последната година. Сред тях са се наредили много големи купувачи, които преди не са работили с компанията, твърди основателят на фирмата Арън Нърси.

„Преди година те не ни обръщаха никакво внимание“, коментира той. „Сега сами идват при нас“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още