IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

NXP: Недостигът на чипове ще продължи и през 2023 г.

Кризата няма да отшуми толкова бързо, колкото се надяваха мнозина в индустрията, твърди лидерът на компанията Кърт Зиверс

22:36 | 01.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

NXP Semiconductors, вторият по големина доставчик на полупроводници за автомобилната индустрия, очаква големият недостиг на компоненти да продължи и през 2023 г., пише Bloomberg.

И все пак Кърт Зиверс, главен изпълнителен директор на нидерландската компания, коментира, че фокусирането единствено върху производителите на превозни средства като причина за проблемите е късогледство.

„Недостигът в индустрията е поне толкова лош и в други сектори, колкото и при автомобилостреоенето“, коментира той днес пред репортери и анализатори. „Не смятам, че ще излезем от този дисбаланс през тази календарна година“.

Коментарите на Зиверс следват добрата прогноза на компанията за текущото тримесечие, подкрепена от засиленото търсене от производителите на превозни средства, които отчаяно търсят части.

Цената на акциите на NXP спадна с 0,8% до 203,60 долара в 11:04 ч. местно време в Ню Йорк. През последните 12 месеца стойността на книжата се повиши с 18 на сто.

„Автомобилният сектор продължава да попада в заглавията на медиите, но ситуацията не е по-лесна в други сегменти, които обслужваме“, допълва той.

Той похвали стъпките, които някои страни предприемат, за да развият собствен капацитет за производството на чипове. Предложеният нов закон на ЕС за чиповете например ще наложи идеи за превръщане на блока в световен лидер в производството на полупроводници.

„Това се случва в САЩ и се случва в Европа, а аз смятам, че като цяло е добър ход“, коментира той пред Bloomberg Television. “Предвид това, че NXP е глобална компания, не определено подкрепяме и одобряваме това“.

В отделно интервю Зиверс посочва, че не очаква скорошно отслабване на търсенето, тъй като щетите от пандемията още не са преодолени.

„От ежедневния си досег с клиентите виждам, че имат изключителен апетит за повече продукти“, казва той. „Те имат да извървят дълъг път до нивата преди пандемията, що се отнася до производството на превозни средства. Изключително уверен съм, че търсенето няма да спадне“, посочва той.

Главният изпълнителен директор повтаря общите настроения в индустрията - че търсенето може да надхвърля предлагането с години.

През януари главният изпълнителен директор на ASML Holdings сподели, че компанията му се нуждае от „две до три години, за да постигне добър баланс“.

„Търсенето е с поне 40-50% над нашия максимален капацитет, което не съм виждал преди“, посочи лидерът на ASML Петер Веник в интервю за Bloomberg Television. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още